Šampioni jako psychologové. Nebuď negativní! nabádal Federer parťáka

- Radek Štohl

Stejně jako v předešlých ročnících, tak i během letošního Laver Cupu jsou k vidění pozoruhodné momenty. Jeden z takových přišel již během pátečních dvouher, ve kterých byl hlavním protagonistou Fabio Fognini. Bouřlivý Ital se v závěru druhé sady dostal do rukou Rogera Federera a Rafaela Nadala, kteří se ho vzájemně snažili povzbudit.

Páteční den nabídl parádní chvíle. Dvě dvouhry skončily až super tiebreakem, v té prostřední došlo k překvapivé výhře Jacka Socka. Závěrečná čtyřhra pro změnu přinesla patnáct nevyužitých brejkbolů výběru Světa, za který hrála dvojice Shapovalov, Sock.

Největší debata se pravděpodobně odehrála během druhého singlu. Ten ukázal své pravé kouzlo Laver Cupu, v němž šampioni Roger Federer a Rafael Nadal burcovali svého parťáka Fabia Fogniniho.

Italský tenista prohrál úvodní sadu 1:6, ve druhé vedl 5:4, a šel na lavičku. V té době si ho již pod svá křídla vzala dvojice Fedal. „Zaprvé půjdou do hry nové míče, takže to bude těžké," upozorňoval Federer před tím, než se Fognini vydal na return.

„Za druhé již nechci žádná negativa, buď jenom pozitivní. Pokud zahraje dobrý forhend, tak to respektuj, možná měl štěstí, ale na tom úplně nezáleží. Věř v dobré věci," pokračoval Švýcar, přičemž Fognini již začal mírně protestovat a namítat.

„Za stavu 0:15 mě vždy zažene s tím svým forhendem," žehral Ital, kterého se pokoušel přesvědčit také Nadal. „Ale tvůj return byl parádní. Nemůžeš se kvůli tomu frustrovat. Tvá šance určitě přijde," pronesl nedávný držitel titulu z US Open.

Ke Španělovi se vzápětí opět přidal Federer, který se snažil přeladit Fogniniho k pozitivnímu myšlení. „Nepřemýšlej tak, že se přihodí něco špatného nebo že má štěstí. Prostě ho nech zahrát kvalitní úder a vezmi to jako skutečnost," dodal dvacetinásobný grandslamový vítěz.

Ani slova od dvou hvězd nepomohla Fabio Fogninimu k úspěšné druhé sadě, kterou prohrál v tiebreaku 3:7, a celý zápas ve dvou setech. I přes tento nezdar však bude mít do konce života na co vzpomínat.