Nejvýš je pro mě US Open, říká daviscupový hrdina Forejtek

- Jan Vojkůvka, Tomáš Pauček

Na Pražské Štvanici se ve čtvrtek odpoledne sešli talentovaní čeští tenisté, Jonáš Forejtek a Nikola Bartůňková. Pozornost byla nejvíce upřena na Forejtka, šampiona juniorky na US Open a vítěze dvou utkání víkendového Davis Cupu. „Nejvýš je pro mě US Open,“ přiznala juniorská světová jednička, když hodnotila své úspěchy z posledních týdnů.

Tiskové konference na pražské Štvanici se vedle Jonáše Forejtka zúčastnila také Nikola Bartůňková, jež figuruje prvním místě žebříčku Tennis Europe do 14 let.

„Máme ve špičce žebříčků svých kategoriích hodně mladých tenistů. Čeká je dlouhá a těžká cesta, ale ta parta drží pohromadě a táhne se společně nahoru,“ těší Vladislava Šavrdu, manažera I. ČLTK. „Mělo by to být inspirací i pro některé rodiče. Pokud to kluci vydrží, tak před sebou mají dobrou budoucnost.“

„Už se z nich stávají hvězdy, otevírají se jim dveře do velkého světového sportu,“ pravil předseda tenisového svazu Ivo Kaderka směrem k mladým českým tenistům. „Jonáš je má už téměř otevřené.“

Vskutku, vystoupení Jonáše Forejtka při Davis Cupu v bosenské Zenici budí respekt. Když se k tomu připočítá jeho triumf v juniorce na US Open a posun do čela juniorského žebříčku, dá se rozhodně říct, že osmnáctiletý mladík prožívá životní období. „Nejvýš pro mě je US Open a hned potom Davis Cup. Jediné, co mi uteklo, byla Paříž,“ usmál se Forejtek.

„Po čtyřhře ve Wimledonu jsem si začal věřit a na US Open i Davis Cupu jsem se cítil výborně a byl jsem spokojený s tím, jak jsem hrál,“ těší Forejtka dobrá forma. „Dařilo se mi i na tréninku a díky tomu si více věřím. S Honzou (trenérem Mertlem) trávím čtyři hodiny denně, tak snad ze mě není už moc sedřený,“ smál se mladý Čech.

Díky za podporu
Klíčový bude pro Forejtka definitivní přechod do dospělého tenisu, který už má částečně za sebou. Kromě dvou výher v Davis Cupu totiž má na kontě i první profesionální titul z rakouského Vogau a ve světovém žebříčku mu náleží 562. místo.

„Nejvíc se budu teď muset soustředit hlavně na to, abych zesílil, což je podle mě největší rozdíl mezi mládeží a mužskou soutěží,“ podotkl Forejtek. „Vidět je to hlavně na challengerech a bude to pak vidět i na větších turnajích.“

Český tenista, který tenisově vyrostl na Štvanici, kde už rok znovu trénuje a čeká ho podle manažera I. ČLTK Vladislava Šavrdy brzký přestup zpět do klubu, se mohl při své cestě za úspěchy opírat o podporu právě I. ČLTK a také tenisového svazu.

„Svaz a Štvanice mi za poslední rok hodně pomohli finančně, což je pro mě hlavně z hlediska přechodu mezi dospělé hrozně důležité,“ uvedl Forejtek. „Bohužel to bez toho nejde, takže trochu doufám, že to tak bude pokračovat i nadále.“

„Podpora od svazu je výborná, pro mladé je to skvělé a doufám, že to udržíme,“ přidal se Jan Mertl. „Jonáš to má svůj věk v hlavě dobře srovnané, ví co chce a jde si za svým cílem. To je podle mě v tomhle věku rarita a doufám, že se to bude vyvíjet dobrým směrem.“

Šampionka z Tennis Europe
Řeč se stočila také k talentované Nikole Bartůňkové, jež vévodí žebříčku do 14 let na okruhu Tennis Europe a v celkovém žebříčku juniorek na tomto okruhu figuruje na 39. pozici. V této sezoně se dokázala projobovat hned na pěti turnajích do finále ve dvouhře a získala tři tituly. Ve čtyřhře přidala další tři trofeje.

„Poslední turnaje nebyly snadné, ani poslední rok, prakticky každý zápas byl těžký, ale za to jsem ráda, rychleji se díky tomu zlepšuji. Jsem ráda hlavně za to, jak jsem zvládla poslední finále,“ řekla tenistka s ročníkem narození 2006.

Bartůňková byla rovněž členkou juniorských mistryň světa z Prostějova, kde hrála spolu s Lindou a Brendou Fruhvirtovými, s nimiž v srpnu tuto soutěž družstev ovládla.


Galerie