ATP

Maminka Djokoviče: O tvrdé výchově. Nedostatku financí. A těžké cestě

- Radek Štohl

Náročné dětství si prožil Novak Djokovič. Nejlepší hráč světa se kromě strachu z války musel vypořádat také se skutečností, že vyrůstal v poměrech, které mu málem znemožnily další rozkvět. Jak mimo jiné potvrdila jeho maminka Diana, tak Novak byl rovněž vedený k tomu, aby se stal spořádaným člověkem.

Diana a Srdjan Djokovičovi mají tři děti. Kromě nejznámějšího Novaka ještě vychovávali syny Mattea a Djordjeho, oba z nich se rovněž snažili prodrat mezi tenisové profesionály. Nejdále to však dotáhl držitel šestnácti grandslamových trofejí, který měl se svými bratry přísnou výchovu.

„Vedli jsme je k tomu oba dva. Někdy Srdjan, někdy já. Po našich dětech jsme vždy vyžadovali, aby měli dobré vzdělání a byli chytří. Nemohli říkat, co chtěli. V naší výchově jsme byli velmi striktní, a nemyslím si, že by to bylo špatně. Dnešní děti takové nejsou. Slyším, že rodiče je nechají, aby rozhodovali sami od sebe," prohlásila Diana Djokovičová.

Výchovu ostatních rodičů nepovažuje za ideální. „Jak může čtyřleté, pětileté nebo patnáctileté dítě rozhodovat samostatně? Až Novak vyrostl, tak měl tu příležitost. Měli jsme v něj velkou víru," pokračovala ve svém vyprávění.

A vyplatilo se. Novak Djokovič během kariéry dosáhl na řadu úspěchů, v současnosti se ocitá na postu nejlepšího hráče žebříčku. Jeho tenisový um přitom rozeznala Jelena Genčičová. „Od dob Moniky Selešové neviděla tak velký talent. Můj manžel ještě chtěl slyšet další názory. Každý nám však řekl, že Novak má ohromný potenciál," těšilo rodiče.

„Pro něj nebylo reálné, aby se stal světovou jedničkou. Jakmile ovšem začal vyhrávat juniorské tituly, tak jsem si pomyslela, že je to možné. Když mu bylo třináct, tak Jelena Genčičová řekla, že už ho dále nemůže trénovat. V tom věku jsme ho museli poslat jinam," řekla rozpačitě.

V té době se totiž naskytla možnost, aby svůj talent rozvíjel za mořem. „Pomysleli jsme si: „Absolutně ne!" Nakonec tedy šel do Německa za Nikolou Pilicem. Neměli jsme totiž na dané věci peníze. Když tam odjel poprvé, neviděla jsme ho dva tři měsíce," dodala na závěr.