Na závěr sezony jsem připravená, hlásí Kvitová

- Jan Havlovic

Od Montrealu udělala ve své hře značný progres. Petra Kvitová, bronzová medailistka z Ria, se za svůj výkon v New Yorku rozhodně stydět nemusí, v osmifinále její cestu zastavila až světová dvojka, Angelique Kerberová. Co Petra prozradila novinářům po utkání a jak se těší na závěr sezony?

Loňské čtvrtfinále rodačka z Fulneku bohužel neobhájí, avšak z New Yorku může odjíždět se vtzytečnou hlavou. V osmifinále potrápila Angelique Kerberovou, světovou dvojku, která právě na posledním grandslamu letošní sezony útočí na post královny ženského tenisu. V osmifinálovém duelu se Kvitové vůbec nepovedl první set, ve kterém hned třikrát přišla o své podání, čehož Kerberová pochopitelně dokázala využít a ujala se vedení v poměru 6:3.

Do druhého setu vstoupila světová šestnáctka daleko lépe, svou hru zklidnila a se světovou dvojkou hrála vyrovnané utkání. Kvitové však při pozápasovém rozhovoru na tiskové konferenci přišlo, že její výkon ve druhém setu nebyl ideální. Rozhodně jsem to tak necítila, bohužel. Přišlo mi, že hraji hrozně. V prvním setu jsem nemohla najít rytmus a Angelique hrála opravdu velmi dobře. Pokoušela jsem se s tím zápasem něco udělat, ve druhém setu jsem dokázala svou hru zlepšit. Myslím, že jsem si dokázala vytvářet šance, ale neproměnovala jsem je," zhodnotila Kvitová zápas na pozápasové tiskové konferenci.

Nedělní program se musel posunout kvůli zápasu Rafaela Nadala s Francouze Pouillem, který nabídl pětisetovou bitvu, z postupu se nakonec radoval druhý jmenovaný. Kerberová s Kvitovou se tak dostaly na kurt až po hodině a půl oproti plánovanému začátku zápasu. „Pro obě to bylo stejné, tohle se občas někdy stává," nelámala si nad tímto tématem Kvitová hlavu. 

Česká dvojka prožívá zvláští sezonu, první polovina se jí příliš nepovedla, avšak v posledních dvou měsících šly výkony Kvitové výrazně nahoru. Jak to cítí sama česká tenistka? Myslím, že během posledních dvou měsíců jsem hrála velmi dobře. Dokázala jsem zlepšit svou hru a navíc si začínám více věřit, což je především pro mě velmi důležité. Stále si však myslím, že je hodně co zlepšovat. Je to vždy těžká práce, avšak pomalými krůčky se dostávám tam, kde bych chtěl být."

Obě aktérky tohoto osmifinále se spolu utkaly již devětkrát (včetně tohoto zápasu), a tak spolu mají poměrně bohaté zkušenosti. Jak moc se od té doby podle Kvitové zlepšila hra Anegelique Kerberové? Těžko říct. Od prvního zápasu, kdy jsem proti sobě poprvé hrály, uběhlo spostu času. Myslím, že obě jsme od té doby zlepšily svůj tenis a zatím cítím, že jsme na stejné úrovni. Myslím, že Angelique je na tom lépe po psychické stránce, je velmi pohyblivá. Dle mého názoru, hodně zlepšila svou hru a proto je také tam, kde je," zhodnotila Kvitová progres své osmifinálové soupeřky. 

Pro Kvitovou již US Open sice skončilo, avšak v závěru letošní sezony jsou na programu turnaje v Asii, kde se aktuální šestnácté hráčce světového žebříčku každoročně daří. Ano, jsem připravená, ostatně jako každý rok. Moc se těším, neboť v Asii vždy hraji velmi dobře." Česká dvojka má nyní v plánu krátký odpočinek, při kterém potřebuje nabrat potřebné síly pro závěr letošní sezony. „Myslím, že to bylo od Montrealu opravdu hodně náročné, byla jsem v Riu, New Havenu, tady a byly to opravdu velké nervy. Teď si naordinuji pár dní volno, abych nabrala potřebnou energii. Potřebuju si i psychicky odpočinout, neboť se blíží závěr sezony, kde budou dva velké turnaje," uzavřela Kvitová tiskovou konferenci.