Další trofej a chvilka dojetí! Duo z Kolumbie ovládlo také US Open

- Radek Štohl

Wimbledonští šampioni a současné světové jedničky Juan-Sebastian Cabal a Robert Farah získali svůj druhý letošní grandslamový titul. Na US Open ztratili v průběhu celého turnaje jen jeden set a ve finále porazili španělsko-argentinskou dvojici Marcela Granollerse s Horaciem Zeballosem 6:4, 7:5.

Předchozí grandslamové finále čtyřhry mužů bavilo. Ve Wimbledonu se strhla úchvatná podívaná mezi debly Cabal, Farah a Mahut, Roger Vasselin, po téměři pěti hodinách vyhráli Kolumbijci 6:7(5), 7:6(5), 7:6(6), 6:7(5), 6:3. A na výhru z travnatého povrchu navázali rovněž ve Flushing Meadows. 

Vstup do turnaje měli první hráči světa suverénní, v úvodním zápase přišli o pět her. Vzápětí museli otáčet proti deblu Evans, Norrie, britskou dvojici udolali 5:7, 6:4, 6:3. Jednalo se však o jedinou sadu, kterou v průběhu turnaje nezískali. V semifinále Kolumbijci ve dvou tiebreacích přehráli pár J. Murray, Skupski, ve finále na ně nenašli recept ani M. Granollers, Zeballos.

Úvodní sada byla hodně o servisech. Nastaly pouze dva gemy, v nichž došlo na brejkboly. Cabal s Farahem své dvě příležitosti ve třetí hře ještě nevyužili, za stavu 4:4 však třetí šanci zužitkovali, aby v následujícím gemu proměnili druhý setbol.

Druhé dějství bylo o poznání divočejší. Během třetí a páté hry si favorité vypracovali šest šancí na brejk, ani jedna jim ovšem nevyšla. Soupeři tak trestali za stavu 4:3 hned prvním nabídnutým brejkolem. Cabal s Farahem se ale na poslední možnou chvíli dostali zpět do setu, snížili na 4:5. Od dané hry neprohráli jediný gem, zápas po více jak hodině a půl uzavřeli na servisu.

Po závěrečném fiftýnu mohly přijít velké oslavy. K nim se přidal také syn Juana Sebastiana Cabala, dvouletý Jacobo nechyběl ani při závěrečném vyhlašovacím ceremoniálu.

Bude s nimi slavit také v Austrálii?

US Open, New York (USA, 57 238 700 USD, tvrdý povrch)
Finále mužské čtyřhry
Cabal, Farah (oba COL) – M. Granollers (ESP), Zeballos (ARG) 6:4, 7:5