US Open: Paulson si zahraje finále čtyřhry! Nadal bude útočit na devatenáctý grandslamový titul

- redakce

Páteční program grandslamu narušuje déšť. Singlové zápasy juniorů (včetně toho s Jiřím Lehečkou a Jonášem Foretkem) tak byly přeloženy na sobotu. Andrew Paulson však dostal možnost zahrát si v provizorních halových podmínkách, kde vybojoval finálovou účast v deblu! Mezi muži se rozhodlo o účastnících finále, které obstará bitva mezi Nadalem a Medveděvem.

Paulson je ve finále juniorské čtyřhry!
Český tenis může mít i ze třetího letošního grandslamu juniorský titul ve čtyřhře. Do finále se totiž probojoval Andrew Paulson spolu se svým běloruským parťákem Alexandrem Zgirovským, když za velmi specifických halových podmínek porazili v semifinále US Open rumusko-polský pár Ionel, Marek v poměru 6:4 a 6:2 a pomstil tak Jiřího Lehečku s Jonášem Forejtkem, kteří vypadli právě s tímto párem. Pro Paulsona jde o životní úspěch, jeho dosavadním maximem bylo deblové semifinále z letošního Roland Garros.

„Koukal jsem na jejich zápas s Jirkou Lehečkou a Jonášem Forejtkem. Věděl jsem, co hrají. Nastavili jsme si s parťákem taktiku, kterou jsme následně do puntíku dodrželi. Hráli jsme opravdu dobře, zasloužili jsme si vyhrát. Postupu si neskutečně cením. Kdo může říct, že byl ve finále grandslamu. Ještě jsem v euforii po postupu, ale od rána už se budu soustředit na další zápas,“ líčil český tenista.

Debl Mertensová, Sabalenkovou je ve finále US Open
Elise Mertensová a Aryna Sabalenková jsou finalistkami ženské čtyřhry US Open. Čtvrté nasazené v semifinále porazily domácí pár Dolehideová, Kingová 4:6, 6:3, 6:4, zásluhou čehož se ve finále utkají s deblem Victoria Azarenková, Ashleigh Bartyová.

Cabal s Farahem vyhráli US Open
Wimbledonští šampioni a současné světové jedničky Juan-Sebastian Cabal a Robert Farah získali svůj druhý letošní grandslamový titul. Na US Open ztratili v průběhu celého turnaje jen jeden set a ve finále porazili španělsko-argentinskou dvojici Marcela Granollerse s Horaciem Zeballosem 6:4, 7:5.

Po vyhraném prvním setu, ve kterém nečelili Kolumbijci žádnému brejkbolu, se dostali ve druhé sadě do problémů a prohrávali 3:5. Další čtyři gemy ovšem dokázali strhnout na svou stranu a vyhrát 7:5.

Medveděv si zahraje první kariérní finále grandslamu
Pompa ruského tenisty Daniila Medveděva stále stoupá. Letošní vítěz turnaje v Cincinnati totiž dokázal na US Open vyřadit i šestého soupeře, když v semifinále zvládl výzvu v podobě Bulhara Grigora Dimitrova. Po naprosto vyrovnané první sadě, kterou rozhodoval až tiebreak, totiž ukázal svůj potenciál zejména ve druhé a třetí sadě, které ovládl v poměru 6:4 a 6:3. (Dimitrovovi sebral po často velmi dlouhých gemech čtyřikrát podání, Bulharovi se to povedlu u Medveděva jen dvakrát). Ve finále se ruská kometa utká s vítězem souboje mezi Rafaelem Nadalem a Italem Matteo Berrettinim.

Nadal si zahraje o 19. grandslamový titul
Španěl Rafael Nadal potvrdil v semifinále US Open roli favorita a nedal šanci překvapení celého turnaje. Ital Matteo Berrettini sice na začátku s členem tzv. „Velké trojky“ držel krok, když v prvním setu rozhodoval až tiebreak. Ve druhé sadě však Nadalův protivník za stavu 3:3 ztratil svůj servis a Španěl si už od této chvíle držel převahu. Druhou sadu doservíroval a ve třetím setu už po dominantním výkonu uhrál postup do finále, když dovolil Berretttinimu uhrát jediný gem. Nadala, který na US Open triumfoval v letech 2010, 2013 a 2017, ve finále česká Rus Daniil Medveděv.

Program 12. hracího dne

Arthur Ashe Stadium
Cabal, Farah (oba COL) – M. Granollers (ESP), Zeballos (ARG) 6:4, 7:5
Daniil Medveděv (RUS) – Grigor Dimitrov (BUL) 7:6(5), 6:4, 6:3
Matteo Berrettini (ITA) – Rafael Nadal (ESP) 6:7(6), 4:6, 1:6

Louis Armstrong Stadium
Mertensová (BEL), Sabalenková (BLR) – Dolehideová, Kingová (obě USA) 4:6, 6:3, 6:4

Junioři

Semifinále čtyřhry
Ionel (ROU), Marek (POL) – PAULSON, Zgirovskij (BLR) 4:6, 2:6