Zastavilo Federera záhadné zranění? Nechci se na to vymlouvat, odmítá Švýcar

- Jan Vojkůvka

Vedl 2:1 na sety, od začátku čtvrté sady se ovšem nedokázal prosadit na returnu. Švýcar Roger Federer dost překvapivě skončil na US Open už ve čtvrtfinále na raketě Grigora Dimitrova a bylo patrné, že nehraje zcela ve své kůži. Před pátou sadou si dokonce vzal pauzu na ošetření a odešel z kurtu...

Ani ošetření ale nepomohlo. Federer měl ztuhlý pohyb, což bylo patrné zejména na servisu. I proto ztratil hned dvě svá podání a prohrával v pátém setu 0:4.

„Potřeboval jsem trochu ošetřit horní část těla, záda, krk...“ prohlásil zpětně Federer a přiznal, že za ztrátu vedení může i nějaké blíže nespecifikované zranění. „Musel jsem se pokusit to trochu uvolnit, rozmasírovat a zjistit, jestli to bude lepší.“

„Ale tohle jsou Grigorovy chvíle a ne mého těla,“ upozornil s respektem ke svému soupeři, který ho v boji o semifinále zdolal po obratu 3:6, 6:4, 3:6, 6:4, 6:2.

„Večer jsem cítil trochu bolesti, ale byl jsem schopný hrát. Dopadlo to, jak to dopadlo, snažil jsem se odvést ze sebe to nejlepší. Nebylo to tak hrozné, abych kvůli tomu musel zápas vzdát,“ podotkl. „Grigor byl schopný mě z turnaje vyřadit a já bojoval tak, jak jen jsem mohl. To je celé,“ odmítl svést porážku na zdravotní problémy.

A že na výmluvy Federera příliš neužije. A především ne na výmluvy na zdraví. Ostatně už odehrál 1489 zápas a ještě ani jednou neskrečoval. V dnešní době něco neskutečného.