US Open: Junioři Forejtek s Lehečkou vybojovali čtvrtfinále dvouhry! Ženy znají finalistky

- redakce

US Open se pomalu blíží do závěrečných bojů. V juniorské kategorii se Jonáš Forejtek s Jiřím Lehečkou probili do čtvrtfinále dvouhry. Dalibor Svrčina byl rovněž blízko postupu, ale v utkání se Švýcarem Strickerem neudržel vedení. Ženská dvouhra zná své finalistky. Jsou jimi sedmatřicetiletá domácí legenda Serena Williamsová a o osmnáct let mladší Kanaďanka Andreescuová.

Forejtek prošel do čtvrtfinále juniorky
Junior Jonáš Forejtek zvládl další souboj na juniorce US Open a zahraje si čtvrtfinále! Český tenista porazil šestnáctého nasazeného Maďara Petera Makka ve třech setech 6:1, 3:6, 6:2.

Čtvrtý nasazený na začátku třetí sady čelil hned třem brejkbolům, ale poté, co je odvrátil, okamžitě prorazil servis soupeře. A další komplikace při vlastním podání už nepřipustil.

Lehečka nezaváhal, po výhře si zahraje čtvrtfinále
Druhým českým čtvrtfinalistou v juniorské soutěži se stal Jiří Lehečka, který dokázal za 84 minut hry porazit Australana Rinkyho Hijikatu 6:4, 6:3. V obou setech se přitom skóre nevyvíjelo zrovna dle představ českého tenisty.

V první sadě prohrával se ztrátou brejku 3:4, ale třemi gemy skóre otočil. Ve druhém dějství prohrál hned první gem na servisu, ale okamžitým rebrejkem se vrátil do hry a po vlastním brejku v 6. gemu, a následném odvrácení čtyř brejkbolů, zápas dopodával.

Svrčina neudržel vedení a v juniorce dohrál
Osmifinále US Open se stalo pro Dalibora Svrčinu v juniorské soutěži osudným. Český tenista neudržel vedení 6:3, 2:0 a prohrál duel se Švýcarem Dominicem Strickerem 6:3, 3:6, 3:6.

„Měl jsem set, brejk, 40:0 na servisu. Pak se to všechno otočilo, zahrál jsem jeden míč špatně a soupeř se chytil. Nešel mi servis, bekhend, forhend. Nic jsem necítil v pohodě. Švýcar navíc nehrál nic výjimečného. Odehrál jsem tady dva dobré zápasy, tentokrát mi to ale nesedlo,“ smutnil Svrčina.

Paulson je v deblovém semifinále, Lehečka s Forejtkem končí
Relativně překvapivým semifinalistou juniorského debla je na US Open Čech Andrew Paulson, který si tak vyrovnal maximum z letošního French Open. Ve čtvrtfinále se mu se svým parťákem Alexandrem Zgirovským z Běloruska povedlo vyřadit Španěla Llamase Ruize hrajícího s Belgičanem Onclinem v poměru 7:5, 3:6 a 10:8 v supertiebreaku. Naopak ve čtvrtfinále skončila pouť páru Jiří Lehečka, Jonáš Forejtek, která triumfovala na letošním Wimbledonu. Český pár, který avizoval, že jeho prioritou je tentokrát singl, prohrál s Rumunem Ionelem a Polákem Marekem po skóre 3:6, 1:6.

Ženy znají finalistky
První finalistkou letošního US Open se k radosti amerického publika stala Serena Williamsová (8.). Domácí legenda nedala v semifinále šanci ukrajinské světové pětce Elině Svitolinové (5.), kterou porazila za hodinu a 10 minut hladce 6:3 a 6:1. Sedmatřicetiletá Williamsová zasypala soupeřku celkem 33 vítěznými údery a zahraje si ve finále o svou celkově již 24. grandslamovou trofej.

Už třináctou výhru v řadě zaznamenala v semifinále US Open Bianca Andreescuová (15.), která si poradila po setech 7:6(3) a 7:5 se Švýcarkou Belindou Bencicovou (12.). Úvodní sada nenabídla jediný brejk, a tak dospěla až do zkrácené hry, v níž si od počátku počínala lépe Kanaďanka. Druhá sada byla zcela odlišná, k vidění bylo hned sedm ztracených podání. Bencicová vedla už 5:2 a zdálo se, že na spadnutí je rozhodující dějství, Andreescuová ale třemi brejky v řadě otočila sadu na konečných 7:5 a mohla slavit.

Program 11. hracího dne

Arthur Ashe Stadium (01:00)
Elina Svitolinová (UKR) – Serena Williamsová (USA) 3:6, 1:6
Belinda Bencicová (SUI) – Bianca Andreescuová (CAN) 6:7(3), 5:7

Louis Armstrong Stadium (19:30)
M. Granollers (ESP), Zeballos (ARG) – Krawietz, Mies (oba GER) 7:6(2), 7:6(5)
Cabal, Farah (oba COL) – J. Murray, N. Skupski (oba GBR) 7:6(5), 7:6(8)
Azarenková (BLR), Bartyová (AUS) – Kužmová (SVK), Sasnovičová (BLR) 6:0, 6:1

Junioři

Osmifinále dvouhry
JONÁŠ FOREJTEK – Peter Makk (HUN) 6:1, 3:6, 6:2
JIŘÍ LEHEČKA – Rinky Hijikata (AUS) 6:4, 6:3
DALIBOR SVRČINA – Dominic Stephan Stricker (SUI) 6:3, 3:6, 3:6

Čtvrtfinále čtyřhry
Llamas Ruiz (ESP), Onclin (BEL) – PAULSON, Zgirovskij (BLR) 5:7, 6:3, [8:10]
Lonel (ROU), Marek (POL) – FOREJTEK, LEHEČKA 6:3, 6:1