US Open: Nadal postoupil do semifinále. Zastaví ho Ital?

- redakce

US Open zná všechny semifinalisty mužské i ženské dvouhry. Během středečního programu uspěli Rafael Nadal, Matteo Berrettini, Belinda Bencicová a Bianca Andreescuová. Jonáš Forejtek ve druhém kole juniorů bez problémů ustál roli favorita, Andrew Paulson naopak nedokázal překvapit. Ve dvouhře dívek se představila Linda Fruhvirtová, čtrnáctiletá hráčka neuhrála jediný set.

Nadal postoupil do třiatřicátého grandslamového semifinále
Rafael Nadal (2.) stále sní o čtvrté trofeji z US Open. Španělský tenista ve čtvrtfinále porazil Diego Schwartzmana (21.) 6:4, 7:5, 6:2, během více jak dvou a tři čtvrtě hodinového zápasu uspěl i přes čtyři ztracené servisy. O finále se utká s Matteo Berrettinim.

Nadal při cestě do třiatřicátého grandslamového semifinále vstoupil famózně, vedl 4:0. Soupeř ale srovnal a za stavu 4:4 měl dva brejkboly v řadě. Šance nevyužil, což zkušenější hráč potrestal prvním využitým setbolem.
Ve druhém dějství měl Nadal znovu náskok dvou brejků, vedení 5:1 ztratil. Ve dvanácté hře si na returnu vypracoval tři brejkboly za sebou, ten závěrečný proměnil. Závěrečná sada byla pro favorita jednoznačnou záležitostí. Podruhé v kariéře si tak zahraje všechna grandslamová semifinále sezóny.

Berrettini nadále vylepšuje grandslamové maximum
Jedna z mužských komet letošní sezóny Matteo Berrettini (25.) se poprvé v kariéře podívá do semifinále grandslamu. Ve čtvrtfinálové bitvě US Open po téměř čtyřech hodinách zdolal Gaela Monfilse (13.) 3:6, 6:3, 6:2, 3:6, 7:6(5).

Andreescuová vyhrála dvanáctý zápas v řadě
Bianca Andreescuová (15.) pokračuje ve spanilé jízdě. Po triumfu v Torontu nenašla přemožitelku ani ve čtvrtfinále US Open, na kterém porazila Elise Mertensovou (26.) 3:6, 6:2, 6:3, V semifinále, ve kterém hodlá získat třináctou výhru za sebou, bude čelit Belindě Bencicové (12.).

Bencicová je poprvé v semifinále GS
Belinda Bencicová (12.) na US Open vylepšila svůj dosavadní nejlepší výsledek na grandslamu a postoupila do semifinále dvouhry. Ve čtvrtfinále přehrála Donnu Vekičovou (23.) 7:6(5), 6:3. Bencicová v prvním setu prohrávala 4:5 a byla na returnu, hrozbu konce první sady ale odvrátila. Jelikož ve dvanácté hře při servisu protihráčky nezužitkovala setbol, šlo se do tiebreaku, ve kterém i přes úvodní nevydařený míček na podání uspěla. Ve druhé sadě nenabídla Vekičové jediný brejkbol, sama využila dva ze šesti.

Fruhvirtová vypadla ve druhém kole
Linda Fruhvirtová si osmifinále juniorského US Open nezahraje. Ve druhém kole dvouhry vypadla s Alexandrou Yepifanovovou po sadách 5:7, 4:6. Čtrnáctiletá Češka jako první v zápase přišla o servis, v osmém gemu se jí vydařil rebrejk. Za stavu 5:5 však na podání neuspěla podruhé, soupeřka vzápětí dopodávala. Ve druhém setu se situace s prvními dvěma brejky opakovala, Fruhvirtová ovšem v devátém gemu počtvrté v zápase neudržela servis, Yepifanovová celý zápas již neztratila.

Paulson ve dvouhře nepřekvapil
Juniorské US Open bude mít tři Čechy v osmifinále dvouhry. Ve druhém kole nedokázal uspět další aspirant na postup Andrew Palsuon, který prohrál se čtrnáctým nasazeným Valentinem Royerem 2:6, 4:6. Paulson ve druhém setu ztrácel na soupeře 3:5, v deváté hře odvrátil tři mečboly. Následně měl na returnu stav 40:15 ve svůj prospěch, ani jednu ze dvou šancí ale nevyužil.

Forejtek suverénně postoupil
Jonáš Forejtek je třetím českým osmifinalistou dvouhry juniorského US Open. Pátý junior kombinovaného žebříčku ve druhém kole porazil Luca Nardiho 6:3, 6:2, i když v zápase dvakrát ztratil servis. Forejtek tak mezi šestnácti nejlepšími doplnil Jiřího Lehečku a Dalibora Svrčinu.

Tři čeští junioři v deblu jsou ve čtvrtfinále
Oba deblové páry s českou stoupou na juniorském US Open zvládly postoupit do čtvrtfinále. Ten čistě český, tedy wimbledonští vítězové Jonáš Forejtek s Jiřím Lehečkou, si za necelou hodinu poradil se Španělem Alvarezem Varonou a Argentincem Torresem při skóre 6:2, 6:2. Andrew Paulson s Bělorusem Žirovským, kteří včera překvapili vyřazením favorizovaného páru Kodat, Damm, tentokrát zvítězili nad italskou dvojicí Cobolli, Nardi v poměru 6:4 a 6:4.

Program 10. hracího dne

Arthur Ashe Stadium (18:00)
Belinda Bencicová (SUI) – Donna Vekičová (CRO) 7:6(5), 6:3
Matteo Berrettini (ITA) – Gael Monfils (FRA) 3:6, 6:3, 6:2, 3:6, 7:6(5)

Večerní program (1:00)
Bianca Andreescuová (CAN) – Elise Mertensová (BEL) 3:6, 6:2, 6:3 
Diego Schwartzman (ARG) – Rafael Nadal (ESP) 4:6, 5:7, 2:6

Louis Armstrong Stadium (17:00)
Dabrowská (CAN), Su (CHN) – Kužmová (SVK), Sasnovičová (BLR) 6:2, 3:6, 3:6
J. Murray, N. Skupski (oba GBR) – Sock, Withrow (oba USA) 4:6, 6:1, 7:6(4)
Dolehideová, Kingová (obě USA) – L. Kičenoková (UKR), Ostapenková (LAT) 7:6(2), 6:4
Cabal, Farah (oba COL) – Bambridge (GBR), McLachlan (JPN) 6:4, 6:4
Stosurová (AUS), Ram (USA) – Matteková-Sandsová (USA), J. Murray (GBR) 3:6, 1:6
Ch. Čchan (TPE), Venus (NZL) – L. Čchan  (TPE), Dodig (CRO) 7:6(3), 7:5

Junioři

2. kolo dvouhry chlapců
JONÁŠ FOREJTEK – Luca Nardi (ITA) 6:3, 6:2
ANDREW PAULSON – Valentin Royer (FRA) 2:6, 4:6

2. kolo dvouhry dívek
LINDA FRUHVIRTOVÁ – Alexandra Yepifanovová (USA) 5:7, 4:6

2. kolo čtyřhry chlapců
Cobolli, Nardi (oba ITA) – PAULSON, Zgirovskij (BLR) 4:6, 4:6
Alvarez Varona (ESP), Torres (ARG) – FOREJTEK, LEHEČKA 2:6, 2:6