Newyorský horor pro favority. Po Djokovičovi končí i Ósakaová

- Johan Čáp

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Letošní US Open není k favoritům vůbec příjemné. Už v neděli opustil grandslam muž nasazený jako číslo jedna, Srb Novak Djokovič. V ženském pavouku do čtvrtfinále kromě dvojky Bartyové, trojky Plíškové a čtyřky Halepové nepostupuje nakonec ani nasazená jednička a jednička světová v jedné osobě Naomi Ósakaová, která ve Flushing Meadows obhajovala loňský triumf.

Porazila i „americký zázrak“ CoCo Gauffovou. Za své gesto, kdy vybídla patnáctiletou hvězdičku, aby zůstala na kurtu o trochu déle a ukázala emoce, si vyloužila dlouhý potlesk fanoušků na tribunách i ovace na sociálních sítích.

Pryč byla nevraživost, když zkazilo americké publikem před rokem Ósakaové první grandslamový titul bučením. Které rozpoutala hádka Seren Williamsové s umpirovým sudím Ramosem.

Pryč ale také byla vykulená Japonka, která svou dravosti a mladickou odvahou kosila jednu tenistku za druhou.

Jednadvacetiletá světová jednička svůj loňský nečekaný triumf obhajovat nebude. Padla totiž už osmifinále se Švýcarskou Belindou Bencicoovou. Dvanáctou ženou rankingu WTA, která letos slavila titul v Dubaji, před US Open byla ale mimochodem v semifinále turnaje v Indian Wells.

„Nemám velké zbraně. Nedávám nejvíc winnerů nebo es. Mou devízou je, že dokážu skvěle přečíst hru každého hráče,“ charakterizovala sama sebe tenistka, jejíž prarodiče s otcem Bencicove emigrovali v roce 1968 z Československa.

I proto je častokrát označována jako nástupkyně Martiny Hingisové. K ní se blíží i svým stylem. Parádní bekhend a return. A náleží k typickým ranařkám, kterých je na okruhu WTA už v současnosti nespočet.

Ósakaovou porazila zejména díky parádnímu vstupu do utkání, kdy hned v prvním gemu vzala světové jedničce podání. Ta se do duelu ještě vrátila rebrejkem, ale koncovka ji hrubě nevyšla.

Ve druhém setu navíc musela řešit zdravotní problémy, které už naznačovalo ovázaná levá noha. Za stavu 1:2 si tak vyžádala medical time-out, vše řešila ale jen analgetikem. Bencicová i možná kvůi přetrvávajícím bolestem Japonky nakonec dopodávala set k vítězství. A vyrovnala tak své grandslamové maximum, kterého dosáhla taktéž na US Open. Konkrétně v roce 2014, když postoupila do čtvrtfinále.

„Postupně se zlepšuji, vyvíjím se, tenisově rostu. Tento rok jsem se nesmírně posunula, poučila se. Třeba, že nesmím někdy sama sebe tak moc řešit,“ vysvětlovala Ósakaová na tiskové konferenci, které se na akcích velké čtyřky od vítězného Australian Open moc nedaří. Na French Open vypadla ve 3. kole, na Wimbledonu dokonce už v prvním.

A ani na americkém grandslamu tak nezvrátila výrazně své trápení, čímž vyklidila pozici na světovém trůnu pro Australanku Asghleigh Bartyovou, která taktéž vypadla v osmifinále.

Jedna otázka se po osmifinále ale hned nabízí, kam to dotáhne samotná Bencicová?

US Open, New York (USA, 57 238 700 USD, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry žen
Naomi Ósakaová (JPN) – Belinda Bencicová (SUI) 5:7, 4:6