US Open: Strýcová končí v osmifinále, junioři byli stoprocentní

- redakce

Druhý týden US Open na začátku nepřinesl českým barvám moc radosti. Barbora Strýcová se svou tchajwanskou parťačkou Sie Su-wej totiž prohrály v boji o deblové čtvrtfinále, Květa Peschkeová pak neuspěla v boji o semifinále mixu s nasazenými jedničkami. Dařilo se naopak českým juniorům, když všichni tři tuzemští zástupci postoupili do druhého kola.

Svrčina neměl v 1. kole potíže
Český mladík Dalibor Svrčina podobně jako včera jeho krajan Jiří Lehečka neměl moc potíží s postupem do 2. kola juniorky US Open. Japonce Keisuke Saitoha hned v prvním setu zaplavil parádními údery, s čímž měl soupeř obrovské problémy a dělal mnoho nevynucených chyb. Po ovládnutí první sady poměrem 6:1 sice 16letý Čech dlouho tahal o úvodní gem druhé sady, nakonec však i tu ovládl se stejným skóre.

Forejtek taktéž postupuje do 2. kola
Čeští mladíci na juniorce US Open zatím drží stoprocentní úspěšnost. Osmnáctiletý Jonáš Forejtek coby čtvrtý nasazený hráč potvrdil roli favorita a s Američanem Zachary Svajdou, který si zahrál i 1. kolo hlavní soutěže proti Paolo Lorenzimu, byl hotov za hodinu a tři minuty. Letošní vítěz juniorské čtyřhry na Wimbledonu a Australian Open zvítězil v poměru 6:3, 6:3.

Paulson získal první singlové vítězství na juniorském grandslamu
Sedmnáctiletý Andrew Paulson se poprvé v kariéře dočkal singlového vítězství v hlavní soutěži juniorského grandslamu. Český mladík se sice objevil na akci velké čtyřky již počtvrté, na letošním Wimbledonu a French Open ale skončil v kvalifikaci a jen na Australian Open před dvěma lety zapsal jeden zápas v hlavním pavouku. Na US Open se z kariérního milníku radoval proti vytáhlému Italovi Francesco Passarovi, když zvítězil v poměru 6:3, 5:7 a 6:3.

„Tuhle výhru považuji za jeden z mých největších úspěchů kariéry, na předchozích dvou grandslamech jsem padl už v kvalifikaci. Tentokrát se mi povedlo přejít v prvním kole kvaldy i třeba přes syna Hany Mandlíkové. Proti Passarovi v hlavní soutěži to byl ale mnohem těžší zápas," radoval se Paulson, jehož otec je Bulhar a maminka pochází z Česka.

Strýcová skončila se Sie už v osmifinále
Světová deblová jednička Barbora Strýcová byla poslední českou zástupkyní v ženské čtyřhře na US Open. V osmifinálovém duelu spolu se svou tchajwanskou parťačkou Sie Su-wej ale stejně jako na letošním French Open nedokázala čelit Lotyšce Julii Ostapenkové s Ukrajinkou Ljudmilou Kičenokovou, které první nasazený pár zaskočily svou dravostí a agresivitou. Strýcová se Sie si nedokázaly hned v první sadě čtyřikrát udržet servis, ve druhém setu pak ještě dvakrát. Strýcová se coby jistá účastnice říjnového Turnaje mistryň v Šen-čenu rozloučila s New Yorkem prohrou 4:6, 3:6.

„Zdravotní problémy parťačky výsledek neovlivnily. Tentokrát nás soupeřky přehrály spíše samy. Když to sedne Ostapenkové, tak to střílí z jakéhokoliv úhlu kurtu. Zkoušely jsme tentokrát všechno. Jenže ona prakticky vše vracela a zabíjela. I proto jsme se do zápasu nemohly dostat. I když jsme je brejkly dvakrát v prvním setu a pak i ve druhém, tak i při našem servisu jsme byly pořád pod tlakem a bylo ho nesmírně těžké udržet," smutnila Strýcová. 

Peschkeová na semifinále mixu nedosáhla
Českým barvám pondělí na US Open moc nepřálo. Po Barboře Strýcové se totiž z grandslamem loučí i Květa Peschkeová, která po boku svého nizozemského parťáka Wesleyho Koolhofa ve čtvrtfinála smíšené čtyřhry nevyhrály na nasazené jedničky, Novozélanďana Micheala Venuse s Tchajwankou Čan Chao-čching. V první sadě Peschkeová brzy prohrávala 0:5, nakonec se však ještě s Koolhofem postarala o restart a uhrála tři gemy. Ve druhém setu se pak k soupeřům vrátili taktéž v koncovce, kdy jim nedovolili zápas doservírovat. V tiebreaku však česko-nizozemský pár neuhrál ani bod. Oproti letošnímu Wimbledonu tak končí o jeden zápas dříve.

Další zápasy
Světová jednička Ósakaová titul neobhájí
Japonská tenistka Naomi Ósakaová prohrála svůj osmifinálový zápas na US Open se Švýcarkou Belindou Bencicovou (12.) 5:7, 4:6 a neobhájí loňský senzační triumf. Světová jednička a dvojnásobná grandslamová šampionka navíc kvůli porážce ztrátí první místo na žebříčku, na němž ji vystřídá Ashleigh Bartyová, jež rovněž vypadla v osmifinále.

Program 8. hracího dne
Arthur Ashe Stadium (18:00)
Naomi Ósakaová (JPN) – Belinda Bencicová (SUI) 5:7, 4:6
Alexander Zverev (GER) – Diego Schwartzman (ARG) 6:3, 2:6, 4:6, 3:6

Večerní program (01:00)
Marin Čilič (CRO) – Rafael Nadal (ESP) 6:3, 2:6, 4:6, 3:6
Taylor Townsendová (USA) – Bianca Andreescuová (CAN) 1:6, 6:4, 2:6

Louis Armstrong Stadium (17:00)
Donna Vekičová (CRO) – Julia Görgesová (GER) 6:7(5), 7:5, 6:3
Andrej Rubljov (RUS) – Matteo Berrettini (ITA) 1:6, 4:6, 6:7(6)
Kristie Ahnová (USA) – Elise Mertensová (BEL) 1:6, 1:6
Gael Monfils (FRA) – Pablo Andujar (ESP) 6:1, 6:2, 6:2

Grandstand (17:00)
Marach, Melzer (AUT) – Kecmanovič (SRB), Ruud (NOR) 6:0, 6:3
Gauffová, McNallyová (USA) – Azarenková (BLR), Bartyová (AUS) 0:6, 1:6
Sock, Withrow (USA) – B. Bryan, M. Bryan (USA) 6:4, 7:5
L. Kičenoková (UKR), Ostapenková (LAT) – Sie (TPE), STRÝCOVÁ 6:4, 6:3
Matteková-Sandsová (USA), J. Murray (GBR) – Dabrowská (CAN), Pavič (CRO) 2:6, 7:5, [10:4]

Kurt č. 5 (20:00)
Flipkensová (BEL), Roger-Vasselin (FRA) – Stosurová (AUS), Ram (USA) 6:7(2), 5:7

Kurt č. 17 (17:00)
Pavljučenkovová (RUS), Sevastovová (LAT) – Tuan, Čeng (CHN) 4:6, 3:6
Babosová (HUN), Mladenovicová (FRA) – Kalinská (RUS), Putincevová (KAZ) 6:3, 6:2
Cabal, Farah (COL) – Haase, Koolhof (NED) 6:4, 6:4
L. Čchan  (TPE), Dodig (CRO) – Atawová (USA), Martin (FRA) 7:6(3), 3:6, [10:3]
Ch. Čchan (TPE), Venus (NZL) – PESCHKEOVÁ, Koolhof (NED) 6:3, 7:6(0)

Junioři
1. kolo dvouhry chlapců
Keisuke Saitoh (JPN) – DALIBOR SVRČINA 1:6, 1:6
JONÁŠ FOREJTEK – Zachary Svajda (USA) 6:3, 6:3
ANDREW PAULSON – Francesco Passaro 6:3, 5:7, 6:3