Oblíbená soupeřka překvapila. Plíšková se po ztrátě vedení loučí v osmifinále

- Jan Vojkůvka

Osmifinále US Open se stalo poslední zastávkou Karolíny Plíškové na závěrečném grandslamu sezony. V souboji s Britkou Johannou Kontaovou prohrála po 144 minutách hry 7:6(1), 3:6, 5:7 a neobhájila loňské čtvrtfinále.

Finále 2016, čtvrtfinále 2017 a 2018. Po třech výborných výsledcích na US Open se Karolína Plíšková musí s oblíbeným grandslamovým turnajem rozloučit před branami nejlepší osmičky. V duelu s Johannou Kontaovou byla favoritkou, byla dvě výhry od postu světové jedničky, ale tentokrát na oblíbenou soupeřku, jíž šestkrát ze sedmi zápasů porazila, nevyzrála.

Kontaová vstoupila do prvního setu výborně, čistou hrou prorazila Plíškové podání a po většinu úvodní sady byla lepší hráčkou. Jenže ve třetí hře nevyužila dva brejkboly, v páté dalších pět a v sedmé pro změnu dvě příležitosti na brejk.

Plíšková, jež čelila stavu 3:5, se dokázala vrátit v desáté hře, v níž srovnala čistou hrou na 5:5 a dovedla set do tiebreaku, ve kterém dominovala a vyhrála 7:1.

Druhý set měl zcela odlišný průběh. Česká tenistka se dostala do vedení 3:1, ale pak nedokázala uhrát už prakticky nic. Nejen, že prohrála pět her v řadě, ale navíc získala jen šest fiftýnů. Rozhodnout tak musel třetí set.

A i ten měl zcela odlišný průběh než sady předchozí. Tentokrát si obě tenistky držely podání a k vidění nebyl ani jeden brejkbol po dlouhých deset her. V jedenácté Plíšková předvedla dvě hrubé chyby, jež byly následovány dvojchybou a nabídnutých brejkbolů Kontaová využila. Rázem mohla podávat na vítězství.

Ve 12. gemu rozhodující sady se sice Plíšková ještě dostala k brejkbolu, ale Kontaová ho jedním ze svých 45 vítězných úderů odvrátila. A následně se přes dvě shody propracovala k vlastnímu proměněnému mečbolu.

Kontaové se tak povedlo postoupit vůbec poprvé v kariéře do čtvrtfinále US Open. Na druhé straně Plíšková po třech letech nepřekonala brány osmifinále.