Federerovi se nezamlouvá rychlost kurtů. Je to jako na Turnaji mistrů, myslí si

- Marek Bartošík

Dříve nerozlučná dvojice Roger Federer a US Open si k sobě v posledním desetiletí hledá cestu. Švýcar po pěti neworských triumfech v letech 2004 až 2008 pouze dvakrát postoupil do finále a na šestý vavřín z amerického grandslamu stále čeká. Můžou za to i pomalejší podmínky?

Roger Federer vykročil do US Open 2019 nepříliš přesvědčivými čtyřsetovými výhrami nad Sumitem Nagalem a Damirem Džumhurem. Kromě vlastních výkonů třetího nasazeného nepotěšila ani rychlost hry.

„Věřím, že podmínky jsou nyní pomalejší než v předchozích letech. Nevím, jestli je to míči, nebo povrchem. Nicméně určitě bych tyto kurty nezařadil mezi rychlé. Cítím, že v nejlepším je to takový střed. Připomíná mi to Turnaj mistrů,“ nechal se po postupu do třetího kola slyšet osmatřicetiletý Federer.

Pořadatelé přitom slibovali, že agresivní tenisté se znovu dočkají rychlého US Open. „Také jsem slyšel, že jsou kurty rychlejší než loni. To se mi ale nezdá,“ upřímně konstatoval dvacetinásobný grandslamový vítěz, který se však přesto hodlá prát.

„Budu se snažit přijít na to, jak využít podmínky ve svůj prospěch. Možná bude povrch druhý týden turnaje rychlejší,“ přeje si pětinásobný šampion newyorského turnaje.

Poslední grandslam sezóny má za sebou obecně výrazné proměny. Ostřílený matador Federer si staré časy dobře pamatuje.

„Dříve to byl větrný grandslam. Přijeli jste a vždy tady byl silný vítr. To se hodně změnilo,“ komentoval švýcarský tenista, který v jednom takové zápase v roce 2004 přemohl Andreho Agassiho.