Drsný konec favoritů. US Open zastihl mimořádný výpadek

- Radek Štohl

Závěrečný grandslam sezóny přišel o zajímavá jména. Během úvodního kola mužské dvouhry vypadli čtyři hráči TOP 10, mimo jiné skončil Dominic Thiem. Z TOP 11 nepostoupil ani Fabio Fognini. V ženské části dohrála Světlana Kuzněcovová nebo Garbine Muguruzaová.

Zbylou horní polovinu mužské části pavouka v současné době obývají také: Novak Djokovič (1. hráč světa), Roger Federer (3.), Daniil Medveděv (5.), Kei Nišikori (7.).

Dolní polovina pavouka je o favority o poznání chudší: Rafael Nadal (2.), Alexander Zverev (6.). 

Ve spodní části již totiž nezbyli: Dominic Thiem (4.), Stefanos Tsitsipas (8.), Karen Chačanov (9.) a Roberto Bautista Agut (10.).

Největší překvapení přitom způsobila prohra Thiema. Pětadvacetiletý Rakušan, evidentně hrající se zdravotními problémy, nestačil na Thomase Fabbiana 4:6, 6:3, 3:6, 2:6. „Již před turnajem jsem říkal, že budu schopný odehrát zápas, ale nevím, co se přihodí. Po dvou sadách jsem byl velmi vyčerpaný. Od stoprocentní pohody jsem na míle daleko," svěřil se na pozápasové tiskové konferenci.

Brzký konec si jistě nepředstavoval ani Tsitsipas. Semifinalista letošního Australian Open nezvládl klání proti Andreji Rubljovovi, se stejně starým protivníkem odešel z kurtu poražený po sadách 4:6, 7:6(5), 6:7(7), 5:7.

„Mohl jsem toho udělat mnohem více. Měl vždy pod kontrolou svůj plán na servisu. Naopak já příliš kvalitně nepodával, což ovlivnilo celý cyklus mé hry a psychologii na kurtu. Věřím, že příště to bude lepší. Přeji mu hodně štěstí, zaslouží si dojít daleko," pronesl jednadvacetiletý Řek na tiskové konferenci.

Třetím do party v TOP 10 byl Chačanov. I když v Cincinnati skončil v osmifinále, jeho vypadnutí v úvodním kole proti Vaskovi Pospisilovi (6:4, 5:7, 5:7, 6:4, 3:6) se neočekávalo. Již jen proto, že Pospisil odehrál sedmý letošní zápas, přičemž vyhrál jen dva na challengeru.

Mezi muži poté dále nepokračuje zmíněný Bautista-Agut, ten nezvrátil pětisový zápas proti Michailu Kukuškinovi. O turnajové body se již nebudou pokoušet Félix Auger-Aliassime, Guido Pella, Taylor Fritz nebo Kyle Edmund.

Ženský pavouk opustily grandslamové šampionky
Ani mezi ženami se neprožilo radostné první kolo. Své zápasy nezvládly dvojnásobná grandslamová šampionka Garbine Muguruzaová, finalistka prestižního Cincinnati Světlana Kuzněcovová či vítězka US Open 2017 Sloane Stephensová. Na těžké soupeřky narazila Maria Šarapovová (prohra se Serenou Williamsovou) a Victoria Azarenková (prohra s Arynou Sabalenkovou).

Z nasazených tenistek se s úvodním kromě Muguruzaové a Stephensové rozloučily Angelique Kerberová, Caroline Garciaová, Carla Suarezová-Navarrová a Barbora Strýcová. Hned šest favoritek tak letos neochutná druhé kolo.

První kolo singlů po úvodních dvou dnech celkově opustilo patnáct hráčů z čtyřiašedesáti. Bude tento trend pokračovat?