US Open: Plíšková poprvé v kariéře v osmifinále grandslamu!

- Jan Vojkůvka

Česká tenistka Karolína Plíšková konečně prolomila prokletí třetího kola na grandslamovém turnaji a na US Open postoupila do osmifinále. V sobotním třetím kole přehrála Rusku Anastasiji Pavljučenkovovou ve dvou setech, 6:2 a 6:4. V dalším zápase narazí na Američanku Venus Williamsovou.

Plíšková do čtvrtého vzájemného zápasu s Pavljučenkovovou vstoupila jako uragán. Hned prvním brejkbolem úvodní hře připravila Rusku o servis a když pak hned při dalším podání soupeřky otočila stav 15:40 bylo z toho rychlé vedení o tři hry, která Češka vzápětí ještě navýšila. Za stavu 4:1 si současná česká jednička vybrala slabší chvilku. Při svém servisu vyrobila několik chyv z forhendu a po dvojchybě dala Pavljučenkovové ještě šanci.

Ruska však hozenou rukavici z kurtu nezvedal. V sedmém gemu sice vedla rychle o dva míče, jenže ve výborné formě hrající soupeřka nepříznivý stav otočila a dalším brejkem znovu získala náskok tří her. Při vlastním servisu pak navíc čistou hrou úvodní sadu po výsledku 6:2 ukončila.

Také do druhého setu vstoupila rodačka z Loun nejlepším možným způsobem a hned úvodní servis soupeřky vzala za svůj. Pavljučenkovová sice rychle kontrovala čistou hrou a rychle smazala brejk dolů, ruská radost však neměla dlouhého trvání. Plíšková totiž hned vzápětí znovu soupeřku brejkla a když následně odvrátila dva brejkboly při vlastním podání, bylo z toho vedení 3:1.

Čtyřiadvacetiletá Plíšková však důležité vedení dlouho neudržela. V osmé hře ji totiž Pavljučenkovová čistou hrou obrala o servis a za stavu 4:4 se tak začínalo de facto od nuly. Vyrovnaný stav ale dlouho neplatil. Česká tenistka totiž oplácela navlas stejně, Rusce při jejím podání nepovolila jediný fiftýn a za stavu 5:4 šla podávat na vítězství v zápase.  V desátém gemu musela nejprve odvrátit brejkbol ruské hráčky, poté však na první pokus utkání uzavřela přímým bodem z podání.

V boji o čtvrtfinále čeká na Plíškovou, která se v live žebříčku WTA aktuálně posunula již na sedmou pozici,  Američanka Venus Williamsová.

Siniaková s Krejčíkovou postupují

V rolích favoritek naskočily do utkání druhého kola Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou. Talentované české tenistky si po hladkém postupu skrz první kolo poradily i s další překážkou a jako šestnácté nasazené přehrály černohorsko-polskou dvojici Koviničová, Rosolská ve dvou setech.

V prvním setu vedly od třetího gemu a mohly vedení pojistit v páté hře, ale nevyužily čtyři brejkboly. Trochu si pak zkomplikovaly situaci, když v osmém gemu Koviničová s Rosolskou získaly ztracené podání zpět. Ke konci úvodní sady nevedla ani koncovka, v jedenáctém gemu po brejku českého páru přišel rebrejk a tak následovala zkrácená hra. V ní se česká děvčata ujala rychle vedení 4:0 a následně 6:2. Set dotáhly k výhře 7:3.

Druhé dějství už tak vyrovnané nebylo, Krejčíková se Siniakovou si ve čtvrté hře vybojovaly opět servis soupeřek a do problémů se dostaly až v sedmém gemu, kdy musely odvracet tři brejkboly. Ale uspěly a následně v osmé hře na returnu proměnily hned první svůj mečbol.

Uspěla "háčka" i Barbora Strýcová

Do osmifinále ženské čtyřhry na US Open postupují také další dva české páry. Lucie Hradecká s Andreou Hlaváčkovou známé pod zkratkou H+H si poradily s dvojicí Lučićová, Sanchezová ve třech setech 6:4, 4:6 a 7:5. Neporazitelnost pak stále drží nedávno utvořený pár Strýcová, Mirzaová, který zvítězil i v sedmém společném zápase a po výhře nad párem Golubicová, Melicharová si rovněž zahraje mezi nejlepší šestnáctkou turnaje.

3. kolo dvouhry žen
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (11.) - Anastasja Pavljučenkovová (RUS, 18.)  6:2, 6:4

2. kolo čtyřhry žen
Koviničová (MNE), Rosolská (POL) - KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ 6:7 (3), 2:6
Golubicová (SUI), Melicharová (USA) - Mirzaová (IND), STRÝCOVÁ  2:6, 6:7(5)
HLAVÁČKOVÁ, HRADECKÁ - Lučičová (CRO), Sanchezová (USA)  6:4, 4:6, 7:5

2. kolo smíšené čtyřhry
Dabrowská (CAN), Bopanna (IND) - HLAVÁČKOVÁ, Kubot (POL)  5:7, 6:3, 10:7