Obhájce Djokovič, motivovaný Nadal, Federer v životní pohodě. Přidá se k TOP 3 někdo další?

- Johan Čáp

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Kdo jím bude tentokrát? Federer, Nadal, Djokovič? Nebo někdo jiný? I před US Open se už začínají v předstihu roztáčet tipovací dostihy na grandslamového vítěze. V ženské kategorii je to v současném stavu absolutní vyrovnanosti TOP 10 úkol nadlidský. U mužů se však jednoznačně očekávání stáčejí pouze ke trojici hvězd. Či ke čtyřem?

Obhájce Djokovič: Honba za třetím grandslamem roku

Srbská hvězda v sobotu zářila na Dětském dnu Arthura Ashe. Následně zavítala i mezi novinářskou komunitu. A otázka na úvod byla jasná. Cítí tlak, když může brzy předstihnout Rogera Federera v počtu titulů? „Chci toho dosáhnout. Ale je přede mnou ještě dlouhá cesta. Je mi 32 a všechno je jiné, než před deseti lety,“ odpověděl Novak Djokovič.

Za sebou má navíc velmi opěvované finále s Rogerem Federerem na Wimbledonu. „Byl to jeden ze dvou nejlepších zápasů, které jsem za život hrál. Ale bohužel náš sport je krutý, nemůžeme si úspěchu nějak moc užívat, protože sezóna nepočká. Po třech týdnech už jsem byl v plné přípravě na Cincinnati,“ litoval majitel 16 grandslamových primátů, který na americkém turnaji skončil v semifinále porážkou s Rusem Medveděvem.

Do New Yorku přijel jako obhájce loňského prvenství. Je tedy ve stejné pozici jako na Wimbledonu. Jedna obhajoba už mu letos vyšla, co ta druhá?

Federer: V nejlepší pohodě za několik let

Švýcarský elegán byl hned prvním mužem, kterého novináři ve Flushing Meadows podrobili svému přívalu otázek. A podle některých analýz by právě i on měl ukončovat sérii tiskových konferencí. Jako vítěz.

„Nejdu do turnaje coby absolutní favorit jako v roce 2006 nebo 2007. Ale poslední rok a půl hraju konzistentně. Daří se mi i na grandslamech. Vítězství nad Rafou v semifinále i finále s Djokovičem na Wimbledonu bylo pro mě po psychické stránce moc důležité,“ hovořil osmatřicetiletý borec přímo na kurtu Louise Armstronga, kde se uskutečnila série tiskových konferencí.

Právě velká pohoda, vyrovnanost, ne příliš velký tlak a očekávání. To mohou být velké devízy Federera. Podle svých slov navíc ani po prohře v monumentálním wimbledonském finále necítí pachuť hořkosti. „První dny mě prohra s Novakem štvala. Pak jsem jel kempovat s mými dětmi a neměl jsem prostor přemýšlet, jestli jsem promarnil příležitost.“

Velikán světového tenisu je i po zdravotní stránce ve velké pohodě. „Cítím se před US Open, co týče zdraví, nejlépe za poslední roky,“ prozradil.

Teď ale i fakta, která hrají proti „FedExovi“. Na jediném přípravném turnaji před US Open v Cincinnati vypadl už v osmifinále. Relativně šokujícím způsobem s Rusem Andrejem Rublevem.

„Kdo ví, možná je dobře, že jsem vypadl tak brzy. Po dobrém Wimbledonu mě to zase probudilo. Tvrdě jsem potrénoval,“ komentoval tento fakt.

Na finále ve Flushing Meadows čeká do roku 2015, na titul pak dokonce dlouhých jedenáct let. Ukončí jej?

Nadal: Tři tituly, grandiózní forma. Přiblíží se Federerovi?

Americký grandslam patří s třemi triumfy k Nadalovým oblíbenějším turnajům. V posledních dvou letech navíc vždy došel až do semifinále. A i tentokrát patří k velkým aspirantům na mety nejvyšší.

Letošní vítěz French Open dokázal navíc během sezóny dojít do semifinále Wimbledonu, uhrát titul v Římě a co je nejdůležitější, před US Open triumfoval na exponovaném turnaji v Torontu. „Psychicky mě titul hodně pomohl. Poslední týdny jsem výborně potrénoval, už se těším do akce,“ tvrdil viditelně velmi motivovaný Španěl, který vynechal kvůli přípravě tradiční podnik v Cincinnati.

Celkově čeká Nadala boj o devatenáctý grandslamový zářez, čímž by mu zbýval jen jeden na životního rivala Regera Federera. „Oproti loňsku se cítím trošku lépe. Tehdy mě trošku trápila kolena, ale hrál jsem zde čtyři nesmírně těžká a dlouhá utkání, která udělala své,“ dodal.

Někdo čtvrtý?

Nakonec může být ale všechno úplně jinak. A k trojici titánů přelstí někdo mimo její okruh. Bude to Dominik Thiem? „Zlepšuje se každou sezónu. Teď to potvrdil, když se stal čtyřkou žebříčku. Má v sobě všechno k tomu, aby vyhrával největší turnaje. A on je už vyhrává!“ lichotil mu Nadal.

Roger Federer se k velkému překvapení na US Open klaní spíše zamítávě. „Mladí hráči klepají na dveře úplné špičky a je to pro ně určitě motivující, že nejsou od nás až tak daleko. Ale já, Novak i Rafa jsme znovu zdraví. Bylo tak překvapení, kdyby nevyhrál někdo z nás nebo Stan Wawrinka.“

Tipl si správně?