Nejsem velký favorit, ale neodepisujte mě, prohlásil Federer před US Open

- Jan Vojkůvka

Roger Federer si moc dobře uvědomuje, že ve svých 38 letech už není automaticky favoritem na každém turnaji, kam přijede. Přesto je jako světová trojka za favorita pochopitelně považován. A i když sám upozorňuje, že ze svého pohledu favoritem není, jedním dechem dodává, že odepsat ho by byla veliká hloupost.

Dvacetinásobný grandslamový šampion tuší, že na US Open může pouze překvapit. Ostatně na titul z New Yorku čeká od roku 2008. Od té doby byl pouze v letech 2009 a 2015 ve finále. Dále třikrát v semifinále a dvakrát ve čtvrtfinále. Loni dokonce vypadl v osmifinále.

„Je mi jasné, že to bude hodně těžký turnaj,“ uvedl při setkání s novináři Federer. „Nepřijel jsem sem jako ohromný favorit, jako tomu bylo třeba v letech 2006 nebo 2007. Jsem si velmi dobře vědom toho, jak se musím na tento turnaj připravit po mentální stránce,“ řekl s tím, že vyhrát titul na US Open bude pro něho velmi složité.

„Cítím ale, že patřím do skupiny hráčů, kteří toho mohou dosáhnout,“ podotkl. Největším favoritem je vítěz Australian Open a Wimbledonu Novak Djokovič.

Jak ale také Federer upozornil, neměl by být předem odepisován. Byť si uvědomuje, že se nenachází ve zrovna ideální pozici pro útok na titul. Na druhou stranu to může být i jeho výhoda. Po Wimbledonu, kde prohrál finále s Novakem Djokovičem, odehrál jen dva zápasy. A fyzicky si tak mohl dostatečně odpočinout.

„Výhra nad Rafou ve wimbledonském semifinále pro mě byla velkým vítězstvím. Také způsob, jakým jsem odehrál finále, mi dodává extra sebevědomí,“ připomněl Federer náročnou pětisetovou bitvu, kterou fyzicky zvládl, byť prohrál 12:13 v rozhodující sadě.

Sám Federer poté přitakal, že vše nasvědčuje tomu, že titul z US Open si odveze člen tzv. Big 3. „Vypadá to, že favority budou opět ti stejní kluci,“ pousmál se. Nakonec tedy i on. „Bylo by překvapením, pokud by vyhrál někdo jiný,“ dodal.