Patnáctileté nepřátelství. Na US Open se v prvním kole střetnou nesmiřitelné rivalky

- Jan Vojkůvka

I taková umí být záludnost losu. Ten v New Yorku si skutečně pohrál se dvěma nesmiřitelnými rivalkami. Závěrečný grandslam sezóny 2019 totiž nabídne hned v prvním kole velmi pikantní střetnutí, na které tenisoví fanoušci čekají více než tři roky. Proti sobě nastoupí Serena Williamsová a Maria Šarapovová.

Duel bývalých světových jedniček naváže na dlouhé, 15 let trvající, nepřátelství, které vzniklo jednoho dne v anglickém All England Clubu.

Ve slavném Wimbledonu tehdy sedmnáctiletá Šarapovová ve finále pokořila zkušenou Williamsovou 6:1, 6:4. Jednalo se o teprve druhé střetnutí obou tenistek a skončilo senzačním vítězstvím Rusky. O to horší byl pro mladičkou Marii pád do reality.

Jak popsala ve své knize „Unstoppable“, po příchodu do šatny ji tehdy polila ledová sprcha. „S tou malou mrchou už nikdy neprohraju,“ řekla tehdy v slzách. Netušila, že ji Šarapovová slyší, a že tím vznikne propast, kterou obě hráčky nikdy nepřekonají.

Nestaly se kamarádkami, dokáží se maximálně respektovat. Jejich duely bývaly vrcholem turnajů. Když v roce 2004 dokázala Šarapovová vyhrát i finále Turnaje mistryň, bylo to naposledy, co odhodlanou Serenu pokořila.

Od té doby prohrála 18 zápasů včetně tří grandslamových finále. Na olympijských hrách v Londýně v boji o zlato schytala krutý debakl 0:6, 1:6. Během oněch 18 utkání vyhrála jen tři sety.

Serena Williamsová se stala prokletím, které Maria Šarapovová už nepřekonala. Nyní se bývalé světové jedničky utkání ve 22. střetnutí. Poprvé od ledna 2016. A v pozicích, kdy papírové předpoklady hovoří jasně.

Williamsová je osmou hráčkou světa, snaží se vybojovat 24. grandslam v kariéře a získat první titul od porodu v roce 2017. Šarapovová je až na 87. místě žebříčku. Většinu sezony vynechala kvůli zranění. Od svého návratu v červnu vyhrála jen dva zápasy a čtyřikrát prohrála.

I přesto, že zápas má jasnou favoritku, nabídne opět pikantní setkání nesmiřitelných rivalek, které mohly být podle Šarapovové kamarádkami. Jak jedním dechem ovšem dodala, tak ani stejná vášeň pro sport je nedokázala spojit.

Duel je na programu v noci z pondělí na úterý.