Nebýt manželky, dávno už tenis nehraju, přiznal Rosol. V New Yorku kosí favority

- Johan Čáp

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Lukáš Rosol zažívá velkou obrodu. Svou hrou znovu začíná připomínat Lukáše Rosola, který hrával stabilně v elitní stovce. Parádní útočný tenis plný milimetrově přesných returnů, raketové podání, excelentní zvolení úderů pro danou situaci. Bývalý 26. hráč světa se v kvalifikaci na US Open postaral ve čtvrtek už o druhé překvapení v řadě, tentokráte porazil Itala Salvatora Carusa. O padesát příček výše postaveného bombera, který naposledy na turnaji ATP v Umgau prošel jako kvalifikant až do semifinále.

Come on! I ve čtvrtek bylo slyšet hecující pokřik českého tenisty na kurtech ve Flushing Meadows. A byl to pokřik hodně upřímný a emotivní. Čtyřiatřicetiletý Lukáš Rosol totiž znovu dokonale rozstřílel svým servisem a returny předzápasové odhady.

Salvatore Caruso měl být už jiný kalibr než Slovinec Rola, kterého Rosol překvapil v prvním kole. Italský tenista letos zářil na challengerech, na French Open došel z kvalifikace až do třetího kola hlavní soutěže. Do Ameriky doletěl jako semifinalista turnaje v Umagu. A v prvním kvalifikačním kole v New Yorku dovolil Korejci Čungovi uhrát jen dva gemy.

Jenže proti Rosolovi si musela nasazená šestka připadat jak Alenka v říši divů. Za dvacet minut vzal mnohými odepisovanému plejerovi jen gem. Rosolovi vycházelo takřka vše, na co sáhl. „Snažil jsem ho k ničemu nepustit. Na antuce by na to měl více času, na betonu naopak pod tlakem začal dělat chyby. Začal trošku vlažněji a najednou jsem ho dvakrát brejknul,“ vyprávěl český veterán po zápase.

Ve druhé sadě se sice italský antukový specialista osmělil, stále to ale nestačilo. „Věděl jsem, že druhý set bude tahačka. On se trochu rozehrál, já jsem naopak začal dělat chyby. Trošku mi i odešly nohy. Bylo to o jednom, dvou míčích. Naštěstí udělal taky pár chyb,“ oddychnul si vítěz.

Ano opravdu. Ten Lukáš Rosol, kterého mnozí čeští fanoušci zatracují, v New Yorku zatím září a fascinuje diváky svým agresivním stylem, díky kterému postoupil do finále kvalifikace. Rosol se ale přesto drží po dvou výhrách při zemi. „Hranice mezi padesátým až dvousetpadesátým hráčem je neskutečně vratká. Poslední dobou se tenis na této úrovni nesmírně vyrovnal.“

Co ale stojí za tím, že zatím pokaždé našel recept, který i ve vyrovnaném duelu  eřhýv kedev? „Byl jsem v Americe dříve než soupeři. Připravoval jsem se tady skoro šest dnů. Myslím, že jsem toho využil na maximum,“ přidal Rosol relevantní odpověď.

Jedna věc ale zatím hraje proti němu. „Je tu velká vlhkost, velké vedro. Každý zápas je tu těžký. Třeba na konci prvního zápasu jsem byl ze silami skoro v koncích.“ I přesto ale Rosol zvítězil.

Za jeho neuvěřitelnou houževnatostí ve Flushing Meadows lze hledat ještě jeden důvod. Rosolovým největším fanouškem je v New Yorku jeho manželka Petra. „Hodně mi to tady pomáhá. Vždyť bez manželky bych už tenis dávno nehrál,“ přidal český hráč zajímavou zpověď.

V pátek může svou parádní formu potvrdit ve finále kvalifikace, kde bude bojovat po French Open teprve o druhou letošní účast v hlavní soutěži grandslamu. Narazí na Běloruse Jegora Gerasimova

US Open, New York (USA, 57 238 700 USD, tvrdý povrch)
2. kolo kvalifikace mužské dvouhry
Salvatore Caruso (ITA, 102.) [6] – LUKÁŠ ROSOL (150.) 1:6, 5:7