Nespravedlnost v Cincinnati? Šampionku Keysovou překonal ve výdělku i finalista Goffin

- Marek Bartošík

Prestižní turnaj v Cincinnati je již minulostí, přesto se rozproudila debata o jednom kontroverzním aspektu. Mužský šampion Daniil Medveděv totiž si vydělal přibližně dvojnásobek oproti ženské vítězce Madison Keysové. Na obou turnajích přitom startují téměř všichni nejlepší hráči a hráčky.

Daniil Medveděv i Madison Keysová získali po skvělé jízdě v Cincinnati nejcennější titul své kariéry. Zatímco ruský tenista si podmanil podnik kategorie ATP Tour Masters 1000 a obdržel šek na 1,1 milionu dolarů, Američanka dominovala na klání WTA Premier 5 a vydělala „pouze“ 544 500 dolarů. Keysovou se svými 564 tisíci dolary překonal dokonce i finalista David Goffin.

Výše finančních odměn se může zdát podivná, jelikož Medveděv i Keysová museli na cestě za trofejí porazit nejsilnější soupeře a také do žebříčku si připsali velmi podobný počet bodů (1000, resp. 900).

Ženský turnaj byl dokonce silněji obsazen, zúčastnily se ho všechny členky elitní desítky. U mužů chyběli Rafael Nadal, Dominic Thiem a Fabio Fognini.

Neobstojí tedy ani argument, že ženská kategorie WTA Premier 5 se podobá spíše mužské variantě ATP Tour 500, jak navrhují někteří diskutující. Zmíněná WTA Premier 5 se naopak jen minimálně liší od čtveřice podniků WTA Premier Mandatory, kde na vítězku čeká 1000 bodů do žebříčku.

Tak výrazný rozdíl ve finančních odměnách jako v Cincinnati se zdá paradoxní už jen proto, že tenisté i tenistky tam hrají na dva vítězné sety. Naopak blížící se grandslamové US Open, kde muži stále můžou absolvovat až pětisetový zápas, nabízí pro obě singlové soutěže totožné odměny.