Znovuzrození? Čong se vrátil na okruh challengerovým titulem

- Marek Bartošík

To vypadá nadějně. Talentovaný Jihokorejec Hjon Čong byl kvůli bolesti zad mimo hru od poloviny února. Nyní je ale zpět a rovnou se raduje z challengerového titulu, když v Čcheng-tu vyzrál na zkušeného Japonce Juičiho Sugitu.

Kde jsou ty doby, kdy se Hjon Čong nacházel i díky semifinálové účasti z Australian Open 2018 na 19. místě žebříčku. Třiadvacetiletého Jihokorejce v poslední době trápily bolesti zad, kvůli nimž od únorového turnaje v Rotterdamu nehrál.

Po bezmála půl roce se Čong jako až 166. tenista světa vrátil na scénu nejlepším možným způsobem – ziskem titulu. Ve finále challengeru v čínském Čcheng-tu porazil ve formě hrajícího Juičiho Sugitu 6:4, 6:3, čímž ukončil soupeřovu sérii devíti vítězství.

Pro Jihokorejce je to devátá trofej z turnajů této kategorie. V žebříčku si díky 110 bodům za titul polepší přibližně na 139. místo. Zároveň zamezil dalšímu propadu, jelikož z loňska obhajoval 45 bodů za osmifinále z Washingtonu.

Před kvalifikací US Open se Čong představí ještě na challengerech v Jokkaiči a Vancouveru. Důležité bude, aby jeho záda nadále držela. Pak může mladík, jemuž kvůli vzhledu přezdívají „profesor“, opět dokázat velké věci. Dočká se ještě letos premiérového ATP titulu?