Zvracení a brutální křeče. Američan převedl po zdravotním kolapsu gesto šampiona

- Jan Havlovic

Chvíle hrůzy si prožil během kvalifikačního zápasu na challengeru v Lexingtonu Američan Alexander Lebedev. Zdravotní stav dvaadvacetiletého tenisty nebyl během duelu proti krajanovi Kirkovovi vůbec ideální. Lebedev se na kurtu pozvracel a v závěru zápasu dostal ohromné křeče. I ve zdecimovaném stavu se po zápase omlouval pořadatelům a přítomným divákům, za což sklidil od fanoušků pozitivní ohlasy.

To nebyl vůbec pěkný pohled. Alexander Lebedev skrečoval kvalifikační utkání na challengeru v Lexingtonu s Vasilem Kirkovem kvůli nesnesitelným křečím, které americkému tenistovi nedovolily podat soupeři pravou ruku. Lebedev si musel pomoci levou.

Duel dvou amerických hráčů usilujících o místo v hlavní soutěži dospěl až do třetího setu. Během jedné z výměn zápasu zašel Lebedev k zadní části kurtu a snažil se náročnou situaci rozdýchat, aby mohl pokračovat v zápase. Jeho zdravotní stav byl natolik vážný, že se Lebedev pozvracel těsně vedle ruchového mikrofonu.

Zápas musel být na devět minut přerušený, aby došlo k úklidu hrací plochy.

Poté vedl Lebedev v rozhodující sadě již 5:4 a podával do zápasu. Klíčový gem duelu se dostal na shodu, když v tom Američana zastavilo znovu zdraví.

Lebedev dostal křeče prakticky do celého těla, přesto odehrál ještě tři fiftýny. Poté musel utkání nedobrovolně ukončit. K síti se dopotácel silou vůle a podání rukou absolvoval pouze levou rukou, jelikož jeho pravá ruka byla paralyzována křečí.

Americký tenista za zdravotní problémy nemohl, přesto cítil potřebu se omluvit. Po zápase tak zašel za přítomnými diváky a pořadateli. „Moc se vám omlouvám,“ promlouval Lebedev.

Lebedev byl v daném zápase dva míčky od vítězství, přesto musel boj o účast v hlavní soutěži vzdát. Jeho pozápasové gesto ale mělo mezi fanoušky velmi pozitivní ohlasy, které se dostaly i k samotnému tenistovi. „Moc vám děkuji! Dnes jsem se cítil špatně, ale nechal jsem tam všechno,“ psal tenista na sociální síť.

Na Lebedeva se poté usmálo štěstí, když se dostal jako lucky loser rovnou do druhého kola. V něm Lebedev nestačil na krajana Ritscharda, kterému podlehl 6:4, 2:6 a 3:6.