Pecka, stoprocentně největší úspěch kariéry. Muchová děkovala i za prasátko

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: Premiéra na Wimbledonu a rovnou čtvrtfinále, to je čin vskutku nevídaný. Karolína Muchová to ale stejně jako Li Na v roce 2006 dokázala. Kometa letošní sezóny v dechberoucím osmifinále přehrála Karolínu Plíškovou 4:6, 7:5 a 13:11.

Premiéra jako hrom! Karolína Muchová ještě loni jako 223. hráčka žebříčku neúspěšně bojovala v kvalifikaci Wimbledonu. Uběhlo pouhých dvanáct měsíců a při své premiéře v hlavní soutěži může slavit postup do čtvrtfinále a průnik do elitní padesátky!

A dokázala to navíc ve velkém stylu. Po třech třísetových výhrách si vyšlápla na slavnější krajanku a jednu z favoritek turnaje Karolínu Plíškovou, která dvakrát podávala na vítězství. Muchová se však nezalekla a po více než třech hodinách vybojovala vítězství 13:11 ve třetím setu, když na třetí mečbol zahrála prasátko.

„Díky za něj, že tam přepadlo,“ ulevila si Muchová, která podobný míček na mečbol zažila i z opačné strany. „Jednou se mi to stalo, prasátko mi dala Svitolinová,“ připomněla.

Pro dvaadvacetiletou tenistku z Olomouce je wimbledonské čtvrtfinále bezesporu nejvýznamnější výsledek dosavadní kariéry. Přebíjí jak účast ve třetím kole loňského US Open, tak finálovou účast na turnaji v Praze.

„Stoprocentně je to můj největší úspěch. Je pecka dostat se mezi osm nejlepších ve Wimbledonu,“ radovala se Muchová, jež se jen těsně vyhnula novince londýnského grandslamu, tiebreaku za stavu 12:12.

„Když to bylo 11:11, raději jsem se ujišťovala u rozhodčí. Říkala jsem si, že ještě jeden gem musím udržet servis,“ věděla česká tenistka, jíž na travnatém povrchu pomáhá nejen zmíněný herní prvek.

„Na trávě mě baví kreativita, dohrávání míčků na síti a že jsou výměny rychlé,“ vyjmenovala.

Muchová se už v úterý vrátí do boje, ve čtvrtfinále se střetne s Elinou Svitolinovou. Tedy tou tenistkou, která proti Češce proměnila ve čtvrtfinále letošního podniku v Dauhá mečbol prasátkem.

„Ona je hodně spolehlivá, z forhendu ani z bekhendu neudělá moc chyb. Budu se snažit hrát to svoje. Snad se po náročném osmifinále oklepu a budu ready,“ doufá Muchová, která čtvrtfinále Wimbledonu odehraje na prestižním kurtu číslo 1.

„Těším se. Už jsem hrála na trojce, dneska na dvojce, zítra na jedničce, takže to mám vzestupné. Zvykám si na to,“ dodala s úsměvem Muchová.

A kdoví, třeba se Češka hrající mimořádně atraktivní tenis v Londýně představí i na centrálním dvorci. Svými výkony a přívětivým vztahem ke kráse bílého sportu by si to jistě zasloužila. Nejprve je však nutné odolat útoku nebezpečné ukrajinské tenistky, jež má s Muchovou jedno společné – taky dosud nehrála grandslamové semifinále.