Kristýna uchránila prize money a očekává dárek. Sestra je bohatší než já, vtipkovala

- Jan Havlovic

Plíšková versus Plíšková. Vzájemný duel dvojčat z Loun byl hlavní ozdobou letošního turnaje v Birminghamu. Postup do čtvrtfinále urvala překvapivě Kristýna, která si skalpem úspěšnější sestry Karolíny připsala první výhru nad hráčkou z TOP trojky. „Neviděla jsem ji jako světovou trojku, ale pouze jako mou sestru,“ hovořila aktuálně 112. hráčka světového žebříčku po vítězné řežbě.

Už jen společné focení u sítě je rozesmálo. Před jubilejním desátým vzájemným střetnutím byly sestry Plíškové uvolněné. Při zápase už ale byla znát soustředěnost, přesto se nervozita ani jedné z dvojčat Plíškových nevyhnula.

„Obě jsme byly nervózní. Střetly jsem se po dlouhé době, tudíž jsme ani pořádně nevěděly, jaké to bude,“ vyprávěla Karolína prvotní pocity z duelu proti své sestře. Karolína s Kristýnou se utkaly poprvé od roku 2013, navíc vůbec poprvé v hlavní soutěži turnaje WTA. A hned šlo o postup čtvrtfinále.

Lepší výkon předváděla na centrálním dvorci v Birminghamu Kristýna Plíšková, hráčka ze začátku druhé světové stovky. Karolína, třetí nejlepší tenistka světa, se ze špatného startu oklepala a vyrovnaný duel nabídl pikantní tečku – tiebreak v rozhodujícím setu.

„Konec byl opravdu hrozný,“ smála se Kristýna po zápase v tiskovém středisku. Narážela na dvojchyby, které dvojčata v tiebreaku vyrobila. Od stavu 5:5 dala dvojchybu nejprve Karolína, o bod později i Kristýna. Náročnost situace dolehla zejména na Karolínu, která druhou dvojchybou darovala sestře třetí mečbol v zápase. Ta jej následně využila k ukončení zápasu.

Kristýna Plíšková si výhrou 6:2, 3:6, 7:6(7) připsala první skalp hráčky z elitní světové pětky. Z výhry ale neměla příliš velkou radost. „Kdybych porazila někoho jiného takto vysoko postaveného, třeba světovou jedničku, tak bych byla extrémně šťastná. Takhle je to pro mě vlastně normální,“ popisovala Kristýna netradiční pocity po postupu do čtvrtfinále.

Karolína zase ocenila kvality své sestry. „Její servis je na trávě neskutečně efektivní. Pokud bude hrát takhle i dál, může porážet kvalitnější hráčky daleko častěji,“ myslí si. „Můj servis je mou velkou zbraní. Na trávě se navíc cítím dobře,“ pochvaluje si Kristýna.

Další soupeřkou aktuálně 112. hráčky světového žebříčku, která se po tomto turnaji vrátí do elitní stovky, bude krajanka Barbora Strýcová. „Když jsem prošla tímto, dokáži projít už čímkoliv,“ smála se Kristýna před dalším psychicky náročným duelem.

A jak odmění poražená vítězku tohoto duelu? „Ta, která vyhraje, kupuje něco té druhé,“ prozradila interní pravidlo sester Plíškových. „Já bych měla dostat dárek!“ hlásila se Kristýna s tím, že si tohle pravidlo pamatuje trochu jinak. „Je bohatší než já,“ dodala se smíchem na tváří.

„Řekli jsme si, že pokud ségra vyhraje, tak mi dá veškeré prize money z tohoto turnaje. Pokud ale vyhraji já, pouze koupím dárek. To je pravda,“ dodala s nadsázkou aktuální světová trojka.

Na závěr Karolína zvážnila. „Vůbec nezáleží na tom, jestli mě porazí, nebo vyhraji já. Pořád to bude moje sestra,“ dodala.