Nekompromisní kritika Bartyové a Vondroušové. Byly hrozné, zuřila rumunská legenda

- Jan Vojkůvka

Bývalý člen elitní světové desítky a majitel madridského turnaje Ion Tiriac nebyl s průběhem finálového zápasu na Roland Garros vůbec spokojený. Ve svém vyjádření poodhalil, že šampionka Ashleigh Bartyová nemá tak dobrou hru na to, aby si zasloužila titul na French Open. Zároveň tvrdě zkritizoval celé finále.

Finálový zápas mezi Ashleigh Bartyovou a Markétou Vondroušovou určitě nepatřil k vrcholným zážitkům, co se kvality tenisu týče. Slova osmdesátiletého byznysmena z Rumunska však mohou vyznít až příliš tvrdě vůči oběma hráčkám, které se do souboje o titul prokousaly celým náročným turnajem.

„Ženské finále na Roland Garros bylo tím nejhorším, co jsem kdy viděl,“ uvedl Tiriac s tím, že zápas po čtyřech odehraných gemech dokonce opustil. „Prosím, omluvte mou upřímnost. Už po čtyřech gemech jsem chtěl odejít a dokonce jsem to udělal!“

„Ve finále chyběly Šarapovová, Halepová, nebo třeba Williamsová. Vyhrála Bartyová, která má jen jednu zásluhu. Je to Australanka,“ podotkl Tiriac. „Ti neumí psát, ani číst, ale vždy odtamtud přijde někdo, kdo má dobré technické znalosti od A do Z,“ nevybíravě si rýpnul.

Finále, které vyhrála Bartyová nad Vondroušovou 6:1 a 6:3, bylo dle něho slabé kvůli oběma aktérkám. Na Bartyové však nenechal nit suchou.

Tiriac si ovšem nebral servítky ani se svou krajankou Halepovou, která obhajovala v Paříži titul, ale vypadla ve čtvrtfinále po porážce s Američankou Amandou Anisimovovou.

„Hrála příšerně, hluboko pod svoji úroveň. Čtvrtfinále pro mě není úspěchem. Neměla vůbec jiskru, kterou potřebovala,“ dodal rumunský miliardář a vítěz pařížské čtyřhry z roku 1970.