ATP

Ostrý Becker: Měli bychom zpochybňovat kvalitu mladých. Kdo má nejblíže prorazit?

- Radek Štohl

Jedni žasnou, druzí panikaří. Zatímco si fanoušci na jedné straně užívají velkolepých počinů tria Novak Djokovič, Rafael Nadal, Roger Federer, tak jejich oponenti již příliš nadšeni nenesou. Mezi ně se řadí také ikona bílého sportu Boris Becker, který se opřel do mladých hráčů. Podle jeho názoru jim chybí správná mentalita.

Dalo by se říci, že právě Becker je tím pravým, kdo by měl o podobných záležitostech vědět nejvíce. V pouhých sedmnácti letech dobyl Wimbledon. Nikdo před ním a ani nikdo po něm v tak brzkém věku tento slavný turnaj nevyhrál.

Přesuneme-li se do současnosti, tak z mladší generace měl nejblíže grandslamovému titulu Dominic Thiem. Pětadvacetiletému tenistovi však při posledních dvou ročnících French Open chyběl poslední krůček. V obou případech ho zastavil král pařížské antuky Rafael Nadal „Kromě Thiema si nikdo z aktivních hráčů do 28 let nezahrál finále grandslamu," prohlásil Becker pro Eurosport.

„Není to vůbec dobré. Pro žádného hráče v této kategorii se nejedná o kompliment. Hlavně mi neříkejte, že ostatní jsou příliš dobří. Měli bychom zpochybňovat kvalitu a přístup hráčů do 28 let. Nedává mi to žádný smysl," nebral si jednapadesátiletý Němec žádné servítky.

„Sice respektuji Rogera, Rafu a Novaka, ale kdo další je za nimi? Ukažte mi je. Uveďte mi příklady, o kterých můžeme mluvit. Jednoho dne budou už příliš staří. Ale my chceme vidět předávání moci ve chvíli, kdy jsou stále na vrcholu. Není to o forhendu, fyzičce, nýbrž o mentalitě, přemýšlení a přístupu, který dělá rozdíl mezi výhrami a prohrami," pokračoval rozhořčený vítěz šesti grandslamových titulů.

Boris Becker se následně zaměřil na konkrétní tenisty, kteří mají blízko tomu, aby se mezi tzv. velkou trojku dostali. „Auger-Aliassime má správný přístup stát se nejlepším hráčem světa. Stejně jako Stefanos (Tsitsipas - pozn. red.), který je ke zmíněným hráčům nejblíže."

„Nějakou chvíli to vypadalo, že favoritem je Alexander Zverev. Jakmile však přijde tlak velkých turnajů, začne být trochu pasivní. Tlak mu až do této chvíle nedovolil se projevit. Z mého hlediska ke všemu není dostatečně v pohodě u sítě," pronesl k loňskému vítězi Turnaje mistrů.

Zverevovi titul na Turnaji mistrů nepomohl, spíše naopak. Bude to on, kdo se přidá k Thieomovi či ve finále grandslamu uvidíme nečekané jméno?