Přelomový krok. Laver Cup se dostal pod hlavičku ATP

- Jan Vojkůvka

Týmová soutěž, která měla v roce 2017 premiéru v pražské O2 aréně, se dočkala velkého uznání. Laver Cup se stal oficiálně součástí okruhu ATP. To bude mít vliv především na organizaci a logistickou podporu turnaje, která bude stejná jako v případě turnajů mužského okruhu.

„Je úžasné vědět, že Laver Cup bude součástí okruhu, kterému jsem věnoval více než 20 let svého života,“ neskrýval radost Federer, jenž je spoluzakladatelem Laver Cupu.

Turnaj, ve kterém spolu zápolí týmy Evropy a Světa, se zatím pořádal dvakrát. Po Praze a Chicagu se další ročník bude konat letos v září ve švýcarské Ženevě, v domácím prostředí Federera, který nebude ani tentokrát chybět.

Domluva s ATP znamená, že se pořadatelé dočkají pomoci od ATP v organizaci celé akce a především podpory ze strany mužské asociace. Body do žebříčku ATP se v Laver Cupu udělovat nebudou a na prize money tato dohoda mít vliv také nebude. V současnosti získává každý člen vítězného mužstva 250 tisíc dolarů.

Z dohody s Laver Cupem má velkou radost i prezident ATP Chris Kermode, který na konci této sezony ve své funkci skončí. „V krátkém čase si našel cestu k fanouškům po celém světě,“ řekl obdivně na adresu exhibičního turnaje.

V dosavadních dvou ročnících se z titulu radovali vždy tenisté týmu Evropy. V roce 2017 byl v Praze součástí tohoto výběru i Tomáš Berdych.