Londýn pravděpodně přijde o práva na Turnaj mistrů

- Jan Vojkůvka

Dlouho se o tom jen spekulovalo, a i přesto, že se hledali kandidáti na nové dějiště Turnaje mistrů, byl Londýn favoritem na udržení práv na konání závěrečného turnaje roku. Jenže nejnovější informace hovoří o tom, že ATP je nakloněna spíše stěhování svého finále sezony. Stejně tak i část hráčů.

Nad Londýnem, který pořádá Turnaj mistrů od roku 2009 a bude ho hostit ještě v příští sezoně, se tak pomaličku smráká. Zdá se být stále pravděpodobnější variantou, že ročníky 2021 až 2025 se budou konat v jiné destinaci.

Zároveň se zdá být málo pravděpodobné, že pokud by ke stěhování mělo dojít, zůstalo by pořadatelství ve Velké Británii. Anglie totiž mezi zájemce o Turnaj mistrů nabídla také Manchester. Otázkou však zůstává, proč by ATP držela turnaj na ostrovech, když by se rozhodla pro změnu?

Mezi další kandidáty o finálový podnik sezony patří italský Turín, japonské Tokio a městský stát Singapur, kde se ještě loni konal ženský Turnaj mistrů, který však byl od této sezony přesunut do čínského Šen-čenu.

Exotická destinace tak má velké zkušenosti s pořádáním závěrečného turnaje roku. V její neprospěch ale hovoří fakt, že právě finále WTA se koná v Číně a tedy v Asii. Přesunout i druhý vrchol sezony do Asie by se tak nejspíš evropským fanouškům moc nelíbilo. Podobné je to i s Tokiem.

V kuloárech se hovoří o tom, že favoritem na zisk pořadatelství je Turín. A to i kvůli pomoci italské vlády, která pomohla zajistit nabídku ve výši 65 milionů liber na pořádání této velkolepé akce.

Existuje však i část veřejnosti a tenistů, kteří by nejraději ponechali turnaj v Londýně. A to včetně Rogera Federera. Proti tomu ovšem hovoří statistiky návštěvnosti. Od roku 2014 má trvale sestupnou tendenci. Na to poukazoval i Novak Djokovič, který řekl, že možná nastal čas na změnu.

O tom, kde se bude konat Turnaj mistrů v roce 2021, by se mělo rozhodnout do konce dubna.