O nejcennější titul i o post české jedničky! Dostane se Plíšková před Kvitovou?

- Jan Havlovic

Ženský tenisový žebříček je v posledních týdnech nesmírně vyrovnaný. A nejinak tomu bude ani po turnaji v Miami! Na pozici světové dvojky by mohla poskočit v případě zisku titulu Karolína Plíšková, která by se zároveň stala novou českou tenisovou jedničkou. Kvitová by klesla v žebříčku z druhé příčky na čtvrtou. Obě české reprezentantky by byly zároveň velmi blízko posunu na pozici světové jedničky.

Pokud by Karolína Plíšková zvládla sobotní finálovou bitvu proti Ashleigh Bartyové, odveze si z Miami nejen nejcennější titul ve své dosavadní kariéře, ale připíše si do žebříčku také celkem 785 bodů. To by sedmadvacetiletou tenistku katapultovalo ve světovém žebříčku ze sedmé příčky na pozici nové světové dvojky.

Královna es, jak si sama tenistka přezdívá, by se stala novou českou tenisovou jedničkou a z druhého místa by na vedoucí Naomi Ósakaovou ztrácela pouhých 91 bodů. Plíšková by tak byla rázem velmi blízko návratu na trůn ženského tenisu, kde se nacházela premiérově před necelými dvěma lety.

Špatně na tom po Miami nebude ani Petra Kvitová. Dvojnásobná grandslamová šampionka sice klesne v případě triumfu Plíškové z druhého místa na čtvrté, ale udrží se v bodovém kontaktu s vedoucím triem.

Vedoucí Ósakaovou a čtvrtou Kvitovou by tak dělilo jen 376 bodů. I Petra Kvitová by si tak udržela solidní šanci na premiérový posun na pozici světové jedničky.

To jsou však zatím pouze teoretické propočty. I kdyby Karolína Plíšková finálovou bitvu nakonec nezvládla, měl by český tenis i tak v TOP 4 hned dvě zástupkyně.

Finále ženské dvouhry v Miami mezi Karolínou Plíškovou a Ashleigh Bartyovou je na programu v sobotu od 18:00. 

TOP 5 v případě triumfu Karolíny Plíškové na turnaji v Miami
1. Naomi Ósakaová (JPN) 6021 b.
2. KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ 5930 b.
3. Simona Halepová (ROU) 5782 b.
4. PETRA KVITOVÁ 5645 b.
5. Angelique Kerberová (GER) 5165 b. 

TOP 5 v případě prohry Karolíny Plíškové ve finále turnaje v Miami
1. Naomi Ósakaová (JPN 6021 b.
2. Simona Halepová (ROU) 5782 b.
3. PETRA KVITOVÁ 5645 b.
4. KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ 5580 b.
5. Angelique Kerberová (GER) 5165 b.