Vzestup patnáctileté hvězdičky: První výhra na okruhu WTA i milionové příjmy

- Jan Vojkůvka

Jednoho dne prohlásila Cori Gauffová, že chce být nejlepší tenistkou všech dob. Že nemluvila pouze, jak se říká, do větru, prokazuje takřka denně. Je jen málo tenistů, kteří už v 15 letech mohli slavit první vítězství na nejvyšším okruhu a ještě méně jich dokázalo podepsat sponzorské smlouvy v hodnotě jednoho milionu dolarů.

V přepočtu si Gauffová přijde jen v této sezoně na 22 milionů korun na sponzorských kontraktech. To je, týden po patnáctých narozeninách, vskutku ohromná částka.

Bývalá juniorská jednička si ovšem tyto peníze rozhodně zaslouží. Její jméno totiž nezáří jen mezi juniory, kde vyhrála v minulé sezoně dvouhru na Roland Garros a čtyřhru na US Open, ale už i v dospělém tenise.

Poté, co došla v únoru do finále na ITF v Surprise, dosáhla tento týden největšího vítězství kratičké kariéry. V souboji vycházejících amerických hvězdiček porazila v 1. kole turnaje WTA Premier Mandatory Caty McNallyovou 3:6, 6:3, 6:4.

Přestože se narodila v roce 2004, kdy mimochodem Maria Šarapovová získala svůj premiérový grandslamový titul ve Wimbledonu, může už letos prožít průlomovou sezonu. Našlápnuto má skutečně dobře a je jen na ní a jejích rodičích, nakolik podřídí její, stále ještě dětství, možnosti hrát na profesionální úrovni.

Sport má od narození v krvi. Její otec, Corey Gauff, hrál basketbal na univerzitě v Golden State. Maminka Candi byla zase výbornou univerzitní atletkou během studií na Floridě.

Jejich dcera Cori se už ve 13 letech probojovala do finále juniorky na US Open, jako nejmladší hráčka historie. Ve 14 letech vystoupala do čela juniorského žebříčku, na kontě má dva juniorské grandslamy. Mezi juniorkami se tak už nemá moc kam posunout.

Peníze přitom nehrají v kariéře mladičké Gauffové roli a nebudou překážkou v jejím vývoji. Už nyní má podepsané smlouvy v hodnotě 1 milionu dolarů se společnostmi Barilla (což je firma zabývající se výrobou těstovin, která sponzoruje například Rogera Federera), New Balance (výrobce obuvi) a výrobcem raket Head. Podle magazínu Forbes se výdělek 1 milionu týká pouze této sezony.

Aby bylo zřejmé, o jak obří sumu se jedná, tak například Simona Halepová si na sponzoringu a reklamách vydělala v minulé sezoně 1,5 milionu dolarů.

Nejde ale ani tak o peníze, jako o sportovní potenciál Gauffové. Podle amerických expertů by patnáctiletá Cori mohla dosáhnout i věhlasu Sereny Williamsové. Právě od dob sester Williamsových je Gauffová největším tenisovým americkým talentem. A to už něco znamená.

Už v pátek čeká na vycházející hvězdu ženského tenisu souboj s 22. hráčkou světa Darjou Kasatkinovou. Největší zápas dosavadní kariéry mladé Američanky. K senzaci přitom není vůbec daleko. Kasatkinová je totiž z formy.