Z Dauhá se vztyčenou hlavou. Muchová statečně vzdorovala světové sedmičce

- Jan Havlovic

Karolína Muchová absolvovala v Dauhá životní turnaj. Cesta dvaadvacetileté tenistky skončila po pěti výhrách až ve čtvrtfinále, kde Muchové vystavila stopku světová sedmička Ukrajinka Elina Svitolinová. Česká hráčka se ale držela statečně, favorizované soupeřce podlehla po hodině a půl hry po setech 4:6 a 2:6.

Muchovou čekala ve čtvrtek při čtvrtfinálové premiéře na okruhu WTA velká výzva. Na centrálním dvorci v Dauhá vyzvala světovou sedmičku a úřadující šampionku Turnaje mistryň Ukrajinku Elinu Svitolinovou.

Mladá Češka se však zvučné soupeřky nezalekla. Ba naopak, favorizované Ukrajince byla vyrovnanou soupeřkou. V rozhodujících momentech se však ukázaly zkušenosti čtyřiadvacetileté Svitolinové. Ta měla za stavu 5:3 možnost dopodávat první sadu. Muchové se ale povedl bleskový rebrejk, nicméně záhy přišla ze strany české tenistky druhá ztráta podání v řadě a Svitolinová tak získala první set. 

Dvaadvacetiletá Muchová držela se světovou sedmičkou krok i ve druhém setu, marně však hledala recept na podání své soupeřky. Sama měla naopak při servisu problémy. Za stavu 3:2 pro Ukrajinku se Muchové podařilo dostat při vlastním podání ze stavu 0:40 až na shodu. V klíčovém momentu ale zahrála lépe Svitolinová, která získala rozhodující brejk.

Česká hráčka se ještě mohla vrátit do zápasu, když si vypracovala druhý brejkbol v zápase. V důležité výměně Muchová zariskovala, avšak míček skončil těsně v autu. Svitolinová si tak podání udržela a potvrdila brejk.

Ukrajince se za stavu 6:4 a 5:2 podařilo získat během podání své soupeřky hned pět fiftýnů v řadě a vypracovala si úvodní mečbol zápasu, který také díky šťastnému prasátku využila.

Muchová tak končí před branami semifinále, ale z Dauhá bude rozhodně odjíždět se vztyčenou hlavou. Mladá Češka totiž v katarské metropoli vyhrála včetně kvalifikace hned pět utkání a poprvé v kariéře si zahrála na okruhu WTA čtvrtfinále.

Její kvalitní výkony se pochopitelně projeví i v žebříčku WTA. Muchová si připíše za postup do čtvrtfinále 125 bodů a posune se na 102. příčku světového žebříčku.

„Moc jsem toho o Karolíně nevěděla, jen něco málo o jejím herním stylu. Dnes ale hrála moc dobře,“ vysekla Svitolinová své soupeřce pochvalu při pozápasovém rozhovoru.