Životní turnaj Muchové! Češka zdolala další favoritku a atakuje elitní světovou stovku

- Jan Vojkůvka

Karolína Muchová prožívá v katarském Dauhá životní turnaj. Česká kvalifikantka se probojovala pavoukem hlavní soutěže do svého premiérového čtvrtfinále na okruhu WTA. Bez větších komplikací zdolala i 31. hráčku světa Su-wej Sie z Tchaj-wanu, jíž za pouhých 70 minut porazila ve dvou setech 6:2, 6:4.

Kromě páté výhry na turnaji a nejlepšího výsledku v kariéře, se Muchové výkony projeví i v pondělním vydání žebříčku. Česká tenistka v aktualizovaném pořadí rakingu WTA figuruje na 102. místě a jen posledních pár bodů jí schází k premiérovému posunu do elitní světové stovky.

Muchová, stejně jako proti Stosurové, vstupovala do utkání spíše v roli outsiderky. Potvrdila však, že se v Dauhá nachází ve fantastické formě. Úspěšná kvalifikantka hned v prvním gemu dokázala soupeřce sebrat její servis, a i když o výhodu brejku okamžitě přišla, ve třetí hře se na returnu znovu prosadila.

V dlouhém a dramatickém gemu si vypracovala spoustu brejkbolů, a až ten pátý, přes třetí shodu, proměnila. Tentokrát vybojovaný brejk potvrdila a svědomitě na servisu mířila za ziskem úvodní sady. Svou převahu potvrdila ještě v sedmé hře dalším brejkem. Následně sice při vlastním podání čelila třem brejkbolům v řadě, ale všechny se jí podařilo odvrátit a využila přes shodu hned první setbol.

Ve druhém setu si obě tenistky dlouho držely podání. Muchová naposledy nabídla brejkbol tchajwanské hráčce ve čtvrté hře, ale proměnit ho nedovolila. Sama naopak klíčový zisk podání soupeřky vybojovala v sedmém gemu a utkání posléze doservírovala.

Muchovou ve čtvrtfinále v Dauhá čeká souboj s ukrajinskou favoritkou Elinou Svitolinovou, jež plní na turnaji roli čtvrté nasazené. Svitolinová ve druhém kole přehrála Lotyšku Jelenu Ostapenkovou dvakrát 6:4.