Davis Cup: Budu to brát zodpovědně, říká nováček Macháč. Prozradil svůj velký vzor

- Richard Müller, Radek Štohl

Teprve v říjnu bylo Tomáši Macháčovi osmnáct let. Ani to mu však nebrání, aby se na přelomu ledna a února premiérově zúčastnil Davis Cupu, v jehož kvalifikaci Česká republika vyzve Nizozemsko.

Přesně v úvodu minulého roku Macháčovi patřilo šestnácté místo v juniorském žebříčku. Mezi dospělými přitom ještě ani nefiguroval v rankingu. Vše se ale změnilo koncem uplynulé sezóny, kdy vyhrál tři ze čtyř turnajů Futures, na tom neúspěšném ke všemu musel zápas skrečovat. Parádní výsledky ho vynesly až na 534. pozici světa.

Letos zatím Macháč odehrál dva turnaje v hale, jednou se propracoval do čtvrtfinále. I proto talentovaného tenistu neminula pozvánka do Davis Cupu. Týmová soutěž přitom pro něj bude velkou premiérou. „Jsem rád, že jsem se na toto místo dostal. Budu si užívat každý okamžik a brát to velmi zodpovědně," nechal se slyšet po úvodním tréninku.

Zmíněné letošní podniky se uskutečnily na koberci, čemuž se mladý hráč nyní musel přizpůsobit. „Tento povrch je velmi pomalý. Na začátku bylo těžké se s tím srovnat, nyní už je to však lepší," pokračoval ve svém povídání.

Kromě povrchu si Tomáš Macháč musí zvykat také na své první dny v reprezentaci. „Dostat se do Davis Cupu byl můj hlavní cíl. Beru to jako splněný sen."

„Na tuto soutěž jsem se díval pokaždé, byla tu neuvěřitelná atmosféra. Velmi mě bavil Radek Štěpánek, bral to neuvěřilteně. Pro mě byl daviscupový vzor. Jeho největší zápas se uskutečnil, když hrál s Karlovičem," připomněl na závěr strhující bitvu. (Štěpánek v sezóně 2009 porazil Ivo Karloviče  6:7, 7:6, 7:6, 6:7, 16:14 po šesti hodinách a dvaadvaceti minutách - pozn. red.)