Čas se krátí! Jak chce víla Kvitová zkrotit japonskou kamikaze?

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Šok, já že jsem ve finále? Po tom všem, čím jsem si prošla? Musím to vstřebat. A zítra finále, hlavně si to užít a nechat na kurtu duši... Přibližně tak se dají shrnout myšlenky Petry Kvitové v posledních hodinách. Češka celému humbuku kolem sebe nemohla dlouho uvěřit, ale musela se rychle vzpamatovat, protože v sobotu od 9:30 ji v boji o grandslamový titul vyzve všeho schopná ranařka Naomi Ósakaová.

Jako víla dorazila Petra Kvitová na páteční tiskovou konferenci. S rozpuštěnými vlasy, klidným hlasem a příjemným úsměvem. „Sluší jí to,“ chválili novináři i fanoušci na internetu.

Češka jako by se opravu vznášela jako v pohádce. Volná mysl zaplnila několik minut pátečního odpoledne, kdy Kvitová mluvila o tom, jak se připraví na svou poslední soupeřku na turnaji – japonskou senzaci, která po titulu z US Open postoupila hned v Austrálii do dalšího finále.

„Vítězství se bude čekat spíš od Naomi, i když to nebude tak jasné,“ přemítala v klidu Kvitová. „Já se pokusím vzít finále jako každý jiný zápas, abych si na sebe nevyvíjela zbytečný tlak. Vím ale, že na druhé straně bude stát výborná soupeřka,“ upozornila Češka na agresivní hru Ósakaové.

V tom jsou si s Kvitovou hodně podobné. Obě hrají rychle, agresivně, občas na velké riziko. Ósakaová napálí spoustu winnerů, ale jako kamikaze občas inkasuje i obrovské množství nevynucených chyb. V Austrálii se ale zatím prezentuje spíš úctyhodným počtem vítězných balonků.

Jakmile dostane šanci hned na začátku, zakousne se do soupeřky jako buldog. Má výbornou bilanci v zápasech, kdy vyhraje první set. Takové neprohrává téměř nikdy. Poznala to ostatně v semifinále i Karolína Plíšková, která s Ósakaovou ztratila první sadu a i když bojovala do posledního dechu, nakonec těsně padla ve třech setech.

„Budu to muset být já, kdo do toho jako první půjde,“ tušila před finále Kvitová. „Potřebuju diktovat tempo, i když se bude hra chvílemi přelévat. Všechno se bude odvíjet od prvních úderů,“ dodala s tím, že pomalejší začátek si proti mladé soupeřce hrající bez strachu nemůže dovolit.

Jedenadvacetiletá Japonka se na rozdíl od Kvitové rozhodla s médii v pátek už nemluvit. Místo toho šla trénovat do poledního pařáku v Melbourne. To Češka si trénink den před finále odpustila, stejně jako to dělá po celý turnaj.

„Dokud vyhrává, tak trénovat nepotřebuje,“ vysvětloval trenér Vaněk. Ten se hlavně snaží udržet Kvitovou v její vítězné zóně, která se táhne už od titulu v Sydney. Kvitová vyhrála už jedenáct zápasů v řadě, přitom všechny stihla za šestnáct dnů.

„Nejsem extra unavená. Během pátku se tělo dá do kupy a v sobotu budu připravená. Vlastně by bylo jedno, kdybych byla unavená a trochu zraněná. Ve finále se na to nikdo neptá,“ říkala už zase s trochu bojovnou náladou Kvitová.

Ale i když cítí nebezpečí ztělesněné v odvážné Ósakaové, zůstává vnitřně klidná. Už postupem do finále si dokázala, že může pořád hrát s těmi nejlepší a bojovat o grandslamové tituly.

„Zároveň mě motivuje zisk trofeje, lidi si pamatují jenom vítěze, finalisty moc ne. Už tam jdu naposledy a nechám tam proto úplně všechno,“ slíbila na závěr Kvitová.