Radši už spolu nehrajte, říkali trenéři. Pak čeští junioři ovládli Australian Open

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Byl to krásný pohled. Menší vzrůstem, ale s o to rychlejšími nohami, česká dvojka postupně rozebírala dva velké americké servismany. Jonáš Forejtek s Daliborem Svrčinou nakonec finále juniorské čtyřhry na Australian Open vyhráli 7:6(5) a 6:4. A v rozhovoru pro Tenisový svět se smáli: „Trenéři před tím chtěli, ať spolu radši nehrajeme, protože jsme nikdy nic dobrého neuhráli.“

Nakonec uhráli! A ne jen tak něco – vždyť titul z juniorské čtyřhry naposledy získala čistě česká dvojice v roce 1985, kdy na Roland Garros slavili Petr Korda s Cyrilem Sukem.

Ale není se co divit, že na tyhle tenisové legendy navázali právě Svrčina s Forejtkem – oba mladí Češi jsou v juniorském žebříčku vysoko. Šestnáctiletý Svrčina je momentálně 12. na světě, o rok starší Forejtek je hned jednu pozici za ním.

Oba jako skvělí singlisté před tím došli na Australian Open do osmifinále dvouhry. Zklamání z vyřazení si pak parádně spravili právě ve čtyřhře, kde do nich při finále v pátek bušilo duo vytáhlých Američanů Kingsley/Nava. Pod umělým osvětlením na velkém kurtu číslo tři, kde si česká dvojka poprvé v životě vyzkoušela třeba jestřábí oko. 

Forejtek se Svrčinou nakonec ukázali šikovné české tenisové ručičky a titulem z Austrálie poslali domu zprávu, že o budoucnost našeho tenisu není třeba se obávat.

Co říkáte na to, že jste navázali na Petra Kordu a Cyrila Suka, kteří naposledy jako česká dvojka vyhráli v roce 1985 Roland Garros?
DS: To je dobrý!
JF: Slušný. Vím, že tady v Austrálii vyhrál Jirka Veselý s nějakým Slovákem, ale vůbec jsem nevěděl, že jako Češi jsme vyhráli po tak dlouhé době. Ale jsme teď v juniorce ještě s Jirkou Lehečkou docela vysoko v žebříčku, takže si to o podobný úspěch říkalo.

Věřili jste před začátkem turnaje, že byste mohli soutěž vyhrát?
JF: Domluvili jsme se na Austrálii, že to spíš zkusíme. Minulý rok nám to moc nešlo a neuhráli jsme žádný dobrý výsledek. Ale od loňska jsme se dost zlepšili a tady na Australian Open už to bylo slušné.
DS: Minulý rok jsme to občas podcenili, ale věděli jsme, že když nám to jde a soustředíme se, tak spolu můžeme porazit kohokoliv.

Jak se vám podařilo zdolat ve finále dvojku amerických čahounů – taktéž skvělých singlistů?
JF: Ani jeden nemáme silný servis, hrajeme spíš slušně odzadu a ve finále jsme dobře chodili na síť a skvěle jsme se doplňovali.
DS: Hlavně ta síť. Dostaneme se tam tak rychle, že to soupeři ani nestačí postřehnout. Nahrají nám to a my to zabijeme. Bylo důležité, že jsme vyhráli tiebreak prvního setu. Tam to bylo dost nervozní. Za stavu 6:5 jsem šel na return, zahrál jsem to celkem slušně, na Jonáše šel krátký míč a uklouzl. Říkal jsem si, že to je ztracené, ale zvládl to odehrát přes síť, pak přidal ještě výborný volej a tím jsme vyhráli celý set. Oni pak trochu odpadli. My jsme si drželi servis a věděli jsme, že bychom je měli brejknout a vyhrát.

Zápas se hrál na větším kurtu, jak jste si užili atmosféru a ceremoniál?
JF: Bylo to hodně dobré. Byli jsme rádi, že náš zápas přesunuli z normálního menšího kurtu na větší kurt číslo tři. Chtěli jsme si zahrát právě na jednom z těch větších. Měli jsme tam i jestřábí oko, které jsme si mohli vyzkoušet poprvé v životě.
DS: Využili jsme to jednou. Trenér nám řekl, ať to zkusíme, jestli nebyl aut. Ale bylo to čistě na lajně. (smích)
JF: Takže od té doby jsme to radši nepoužívali. (smích) Rozhodčí nedělali moc chyb, takže ani nebylo potřeba.

Kam si dáte vítězný pohárek?
DS: Určitě do pokoje, na pěkné sny. (smích)
JF: Já si ho dám k posteli, abych se na něj mohl pořád dívat. (smích)

Je tohle motivace hrát spolu v deblu dál? Vypadá to, že by vám to mohlo šlapat i v budoucnu…
DS: No... trenéři před tím chtěli, ať spolu už nehrajeme. (smích) Protože jsme nikdy nic dobrého neuhráli. Teď nám to asi rozmlouvat nebudou.
JF: Uvidíme, na jakých turnajích se potkáme. Asi pojedeme společně nějaké futury, pak uvidíme, jestli si ještě zahrajeme na dalších grandslamech. Ale asi se ještě někam domluvíme.
DS: Jsme hlavně singlisti, ale určitě nám tenhle úspěch dodá sebevědomí makat dál.

Ve čtyřhře jste získali titul, v singlu jste tady v Melbourne oba uhráli osmifinále. S jakými pocity tedy z Austrálie odjíždíte?
DS: Měli jsme v osmifinále docela těžké soupeře. Když se to spočítá i s deblem, tak výjezd do Austrálie to byl úspěšný.
JF: Prohrál jsem v osmifinále těžký zápas. Určitě jsem se chtěl dostat dál, ale ještě plánuju Roland Garros, kde chci zahrát i v singlu lépe.