Zklamaná Plíšková: Nebyla jsem stoprocentní, ale přijdou další šance

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Zklamaná, ale ne smutná. Karolína Plíšková má za sebou nejlepší začátek sezony v kariéře a i když parádní semifinálovou bitvu s Japonkou Ósakaovou těsně prohrála, zůstává pozitivní. „Nechala jsem na tomhle turnaji všechno, neudělala jsem nic špatně,“ řekla po vyřazení.

Možná si tuzemský tenisový fanoušek přál až moc, ale české finále Australian Open bylo i tak proklatě blízko. Po Petře Kvitové klepala na dveře finále i Karolína Plíšková, ze semifinálového zápasu plného ukrutných zvratů odešla ale nakonec jako poražená (2:6, 6:4, 4:6).

Stejně jako v předchozím zápase proti Sereně Williamsové byla ve na pokraji vyřazení, ale ve druhém setu znovu skvěle zabojovala. „Moc nechybělo a byla jsem tam,“ tušila po řežbě s japonskou bombardérkou Ósakaovou.

Nejblíž obratu byla Plíšková na začátku třetího setu, kdy měla při podání Ósakaové tři brejkboly, ale ani jeden nevyužila. Zato Japonka následně podobnou šancí nepohrdla a zápas v infarktovém závěru doservírovala.

„Naomi odehrála neuvěřitelný zápas, možná nejlepší v kariéře. Neudělala jsem nic špatně, měla jsem i šance, ale neměla jsem to ve svých rukou,“ přiznala Plíšková po zápase. 

Nevyšlo to, přestože se Češka pořád rvala, bojovala, měla brejkboly, na kurtu nenechala nic zadarmo. Což ocenila i soupeřka. „Abych řekla pravdu, byla jsem pořádně vystrašená, když jsem měla zápas doservírovat, ale povedlo se, i když to bylo strašně těsné,“ řekla Ósakaová po zápase.

Rozhodovaly opravdu maličkosti, pár balonků. Plíšková by například hrála radši s otevřenou střechou, Japonka v halovém prostředí excelovala a nechybovala. Českou tenistku pořádně znavil i předešlý mač proti Sereně Williamsové, který otáčela ze stavu 1:5 ve třetím setu.

A neměla po tom ani den na odpočinek. „Den volna by mi pomohl. Zápas se Serenou mi rozhodně vzal hodně fyzických i psychických sil. A proto jsem určitě nebyla stoprocentní,“ přemítala Plíšková, ale vymlouvat se na to nechtěla.

Stejně jako na těžký los, který v Austrálii měla – v životní formě hrající Giorgiová, potom dvojnásobná grandslamová šampionka Muguruzaová, následně Serena Williamsová a nakonec rozjetá šampionka z US Open Naomi Ósakaová.

„Cesta v mojí půlce pavouka mohla být lehčí, ale takhle to někdy prostě je. Pořád se na grandslamech dostávám celkem daleko a jsem ráda, že si můžu zahrát bitvy s velkými hráčkami. Věřím, že další šance přijde,“ říkala česká tenistka pozitivně.

Na turnaji nechala všechno. Bojovala jako o život a nevzdávala se. Semifinále Australian Open, i když zakončené zklamáním, je pro ni vylepšené maximum. A Plíšková si navíc veze domů i titul z předešlého turnaje v Brisbane.

„Začátek sezóny to byl skvělý. Odlétám z Austrálie s vyhraným turnajem, grandslamovým semifinále a spoustou bodů. Není jediný důvod, proč bych měla být smutná. Odehrála jsem skvělá utkání a nepamatuji si, že bych někdy hrála dobře tolik zápasů po sobě. Mám ze sebe dobrý pocit,“ zakončila.