Ta podobnost je až zarážející. Nastalo další velké střídání stráží?

- Marek Bartošík

Byl to zápas, který vstoupil do tenisové historie. Stefanos Tsitsipas v krásném osmifinálovém duelu přehrál dvojnásobného obhájce titulu Australian Open Rogera Federera 6:7, 7:6, 7:5, 7:6 a poprvé v kariéře postoupil do grandslamového čtvrtfinále.

Zmíněný souboj připomíná jiné památné utkání mladíka proti legendě. Wimbledon 2001 a osmifinále mezi sedminásobným wimbledonským vítězem Petem Samprasem a devatenáctiletým Rogerem Federerem. Mladý Švýcar tehdy Američana porazil 7:6, 5:7, 6:4, 6:7, 7:5 a podruhé v kariéře postoupil do čtvrtfinále grandslamu.

Podobnosti
Federera a Tsitsipase spojuje fakt, že své průlomové výhry dosáhli přibližně ve věku 20 let (Švýcarovi do kulatin chyběl měsíc), že se nacházeli na 15. místě v žebříčku, že měli na kontě jediný titul a v neposlední řadě také to, že porazili svůj idol. Dále je patrná podoba jejich vzhledu i stylu hry. Oba s dlouhými vlasy a čelenkou, oba využívající jednoručný bekhend, hrající pestrý a ofenzivní tenis s častými přechody na síť.

Že Tsitsipas švýcarského tenistu obdivuje, prozradil už před sedmi lety. „Mými největšími zbraněmi jsou bekhend a volej,“ dodal tehdy v rozhovoru třináctiletý Tsitsipas. Tento fakt v Melbourne potvrdil, když proti Federerovi získal na síti 48 ze 68 míčků. A i bekhend mladého Řeka ve vyrovnaném utkání držel.

Rozdíly
U zmíněných zápasů ale existují i odlišnosti. Pro Federera nešlo na rozdíl od Tsitsipase o premiérový postup do čtvrtfinále grandslamu. Ten první si připsal těsně před Wimbledonem na antukovém French Open.

Na tehdejší životní úspěch navíc Švýcar nenavázal, když v těsném boji o semifinále podlehl Timu Henmanovi. Na premiérový grandslamový vavřín si pak musel počkat ještě dva roky. To Tsitsipas se dalšího soupeře nezalekl, když vyřadil rozjetého Roberta Bautistu Aguta. Ve čtvrtečním semifinále ho čeká světová dvojka Rafael Nadal.

Tenisoví fanoušci si podobnosti zápasů všimli a někteří přišli i s originálním pokračováním série „Mladík poráží svůj idol“, v němž má v roce 2034 účinkovat Federerův syn Lenny (pro zobrazení celého obrázku je nutné příspěvek rozkliknout).