Češi jdou na Nizozemce i se dvěma talentovanými nováčky v týmu

- Jan Vojkůvka

Kapitán Jaroslav Navrátil oznámil v úterý nominaci na blížící se daviscupové utkání proti Nizozemsku. Kromě stabilních členů Jiřího Veselého, Lukáše Rosola a Adama Pavláska nominoval také dva mladíky – osmnáctiletého Tomáše Macháče a o rok mladšího Jiřího Lehečku. Zápas se hraje 1. a 2. února v Ostravě a jde o kvalifikační mač na závěrečný turnaj Davis Cupu na konci roku.

„Už po minulém Davis Cupu jsem říkal, že bych chtěl dát šanci mladým. Budou to tedy Tomáš Macháč a Jirka Lehečka,“ řekl Navrátil ke své nominaci na zápas s Nizozemskem, který se bude hrát první únorový víkend v ostravské Ostravar Aréně.

Jedničkou týmu by měl být Jiří Veselý, dvojkou pak Lukáš Rosol. Jak ale podotkl sám Navrátil, hodně bude záležet i na tom, jak se budou všichni tenisté projevovat během celého týdne. Až na základě tréninků stanoví konečnou zápasovou nominaci.

„Máme před sebou týdenní trénink a uvidíme, jak na tom budou ostatní kluci. Počkám, jak se budou mladí jevit, ale určitě tam nebudou jen kvůli tomu, aby s námi trénovali. Chtěl bych je do jednoho zápasu postavit,“ podotkl.

Výkony Macháče a Lehečky v posledních týdnech a měsících kapitána přesvědčily, že by jim měl dát ve svém výběru šanci. „Mladý Macháč ze Sparty Praha hrál na konci roku vynikající tři turnaje na Futures. Je to osmnáctiletý hráč a potvrdil, že by měl dostat šanci v daviscupovém týmu,“ připomněl jeho tituly z Říčan, Milovic a Opavy.

„Lehečkovi je sedmnáct, vyhrál juniorský turnaj v Austrálii a postupuje dál i na Australian Open, a doufám, že půjde co nejdál,“ podotkl Navrátil juniorskému členovi nominace. O skvělých výkonech českých juniorů v Melbourne jsme psali zde.

„Myslím, že by se šance mladým měla dát. A to nejen tím, že budou v týmu. Doufám, že když bude možnost, taky si také zahrají,“ dodal.

Mladíci jsou poctěni svou šancí
Tenisovému světu se podařilo získat exkluzivní vyjádření obou debutantů v týmové soutěži.

„Bylo to pro mě neuvěřitelné. Vždycky jsem si přál hrát Davis Cup. Jenom být součástí týmu mi přinese hrozně moc zkušeností,“ řekl Lehečka, který vybojoval postup do osmifinále juniorky v Melbourne. „Jsem za tu příležitost moc rád a strašně se těším. Věděl jsem, že v poslední době hraju dobře a zlepšuju se, tohle jsem ale nečekal a byl jsem velice mile překvapený. Chtěl bych si užít atmosféru a úlohu v týmu se teprve dozvím. Jako malý jsem seděl u televize a díval jsem se, jak Češi vyhrávají Davis Cup. Jako každého Čecha mě to zahřálo u srdíčka.“

„Jsem strašně rád, že v osmnácti letech mužů být součástí týmu Davis Cupu,“ radoval se Macháč. „A hrozně moc se na to těším. Bylo to pro mě překvapení, nečekal jsem, že bych se tam mohl dostat tak brzy. Davis Cup byl pro mě jeden z cílů, kterých jsem chtěl v tenise dosáhnout.“

Přijedou Nizozemci v plné sestavě?
Kapitán Navrátil moc dobře ví, že na český tým nečeká nic jednoduchého. „Je to strašně důležitý zápas. Minulý rok jsme se kvalifikovali přes Maďarsko zpátky do širší světové skupiny. Je před námi fáze, kdy 24 týmů hraje jakési předkolo, a je to hodně důležitý zápas, protože pak nejlepších 18 týmů hraje v listopadu finálovou rundu v Madridu,“ uvedl k novému formátu Davis Cupu.

„Česká nás velice kvalitní a těžký soupeř. Vyzkoušeli jsme si to proti nim v roce 2017, kdy jsme v Nizozemsku prohráli 2:3 po těžkých pětisetových zápasech,“ řekl k soupeři. Ale teď je máme doma, a myslím si, že by to chtělo jim vrátit a vyhrát. U nich jsme hráli na antuce, teď si můžeme zvolit povrch a doufám, že i podpora vynikajícího ostravského publika nám pomůže. Atmosféra je vždy velice důležitá, je to pro nás takový pátý hrát,“ řekl český kapitán.

Jedním z otazníků je, v jak silné sestavě Nizozemci přijedou. Podle Navrátila se ale oslabený tým čekat nedá. „Mluvil jsem s Jirkou Veselým a Romanem Jebavým, a podle všeho Nizozemci přijedou v kompletní sestavě. Přijet by měl Robin Haase i deblový pár Rojer, Middelkoop.“

Vstupenky na daviscupové utkání mezi Českem a Nizozemskem jsou stále k dispozici na stránkách Ticketportalu. Hrát se bude 1. a 2. února.