Překvapení je na světě! Federer v osmifinále ztratil duel s Tsitsipasem

- Radek Štohl

Roger Federer se třetího titulu v řadě na Australian Open nedočká. Švýcarský tenista v osmifinále nestačil na Stefanose Tsitsipase (15.), se kterým po téměř čtyřech hodinách prohrál 7:6(11), 6:7(3), 5:7, 6:7(5).

Sedmnáct zápasů bylo pro Federera maximem. Švýcarský tenista na Australian Open vyhrál v posledních dvou ročnících, na úvod letošní akce byl třikrát bezchybný, ani jednou neztratil set. Ten poprvé neudržel proti Stefanosu Tsitsipasovi, se kterým prohrál rovnou tři. Možná vše mohlo být úplně jinak, kdyby bývalý první tenista světa využil jeden ze svých dvanácti brejkbolů utkání nebo jeden ze čtyř setbolů druhé sady...

Roger Federer nevyužil ani jeden z dvanácti brejkbolů, což se mu v minulosti ještě nestalo.

Už první set napověděl o tom, jak by mohl celý zápas vypadat. Federer zkraje nevyužil dva brejkboly, což bylo až do tiebreaku vše podstatné, co se událo. Zkrácená hra nabídla celkem čtyřiadvacet míčků, ze kterých nakonec více těžil Švýcar, ten odvrátil tři setboly, naopak sám využil ten čtvrtý.

Následující set měl patřit Federerovi, tedy co se průběhu týče. Od šestého gemu celkově vybojoval osm brejkbolů, přičemž čtyři z nich znamenaly setboly. Ani jeden z nich však nevyužil, šlo se tedy do tiebreaku. Zkrácená hra v dané chvíli patřila jeho soupeři, který uspěl díky třem minibrejkům. Jen pro představu druhé sady, Federer před tiebreakem na podání ztratil jen pět fiftýnů.

Sada číslo tři nabízela drama v sedmé a osmé hře, ani jeden z hráčů ale nevyužil dva brejkboly za sebou. Již to vypadalo na třetí tiebreak v řadě, Tsitsipas ve dvanáctém gemu však uspěl na returnu, dokázal využít hned první setbol. Poprvé tak ve druhém vzájemném zápase došlo na brejk, v předchozích 59 hrách to ani jeden z tenistů nedokázal.

V závěrečné sadě byl Federer ustrašený, řecký mladík působil mnohem sebevědoměji. Oba tenisté si ale bez problémů hlídali servisy a tak potřetí v zápasemusel rozhodnout tiebreak. Tsitsipas se rychle ujal vedení 2:0, zkušenější soupeř však minibrejk bral zpátky po famózním forhendu kros. Další minibrejk byl k vidění za stavu 5:5, kdy podával Federer. Ten se hnal k síti, vytvořil však nevynucenou chybu za základní lajnu, což čárová sudí ohlásila s mírným zpožděním. Tsitsipas vzápětí dostal soupeře pod tlak, Švýcar na konec utkání chyboval do sítě.

Stefanos Tsitsipas je prvním tenistou z Řecka, který kdy dosáhl na čtvrtfinále grandslamu.

„Měl jsem velké problémy s tím, abych proti němu využil brejkboly. Je to hodně frustrující. Prohrál jsem s lepším hráčem, který dnes večer předvedl skvělý výkon. Hrál bez strachu. Pomalejší kurt mu vyhovoval, měl skvělé halfvoleje, to mu možná vyhrálo zápas. Určitě o něm ještě v tenise ještě hodně uslyšíme,“ řekl po zápase Federer.

Stefanos Tsitsipas ve dvaceti letech dosáhl na první grandslamové čtvrtfinále. S Rogerem Federerem se prezentoval skvělým servisem a také hrou na síti, kde byl úspěšný v jednasedmdesáti procentech případů.

Vedle Tsitspase se v premiérovém čtvrtfinále ocitne také další hráč NegGen Frances Tiafoe. Bude to tak poprvé od US Open 2009, kdy se mezi osmi nejlepšími tenisty grandslamu objeví dva hráči do 21 let. Naposledy to byli pozdější grandslamoví vítězové Juan Martín Del Potro a Marin Čilič, oba shodou okolností vyhráli US Open.

Australian Open, Melbourne (AUS, 29 687 000 A$, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry mužů
Stefanos Tsitsipas (GRE, 15.) – Roger Federer (SUI, 3.) 6:7(1), 7:6(3), 7:5, 7:6(5)