Challenger Trnava: Michalička otočil duel s Pavláskem, Šátral otočil proti Erikssonovi. Postupuje i Jebavý

- Jan Havlovic

Challenger v Trnavě nabídl v úterý pikantní souboj Marka Michaličky s Adamem Pavláskem. České derby musela rozhodnout až třetí sada, ve které měl navrch Michalička, jenž si zajistil postup do druhého kola. Svůj zápas prvního kola čeká také Jana Šátrala a Romana Jebavého. I v Trnavě máme svého reportéra, a tak se můžete těšit na pozápasové ohlasy českých tenistů!

Adam Pavlásek, nasazená dvojka turnaje v Trnavě, vstoupil do zápasu s Markem Michaličkou velmi dobře a vedl rychle 6:2, 2:0. Aktuálně 285. hráč se však poté výkonnostně zvedl, vyhrál čtyři gemy v řadě a dokázal srovnat stav setů na 1:1. Michalička byl povzbuzen úspěchem ve druhé sadě, a tak si počínal skvěle i ve třetím setu a může se radovat z postupu a cenného skalpu. "Zápas byl velmi těžký. Přijel jsem včera odpoledne, tudíž jsem neměl příliš času se zde rozehrát. Na druhou stranu, kdy jindy porazit takového soupeře, než v prvním kole," okomentoval Michalička dnešní duel. "Ve druhém setu za stavu 0:2 jsem si dokázal (i přes dva brejkboly) udržet podání, což mi nakoplo k lepšímu výkonu," zhodnotil Michalička zřejmě rozhodující moment celého zápasu. 

Osmifinálový duel čtyřhry už má za sebou Libor Salaba, který se představil po boku Turka Agabiguna, se kterým hrál poprvé v kariéře. Česko-tureckému pár vůbec nevyšla první sada, kterou prohráli s belgickou dvojici Gille, Vliegen poměrem 2:6. Ve druhé sadě už však Salaba s Agabbigunem předvedli zlepšený výkon, avšak v rozhodujících momentech se tomuto páru nedařilo. "Ve druhém setu jsme začali více aktivně. V koncovce třetího setu jsme měli dokonce tři brejkboly na 6:6, avšak bohužel to nevyšlo," uvedl Salaba v rozhovoru pro náš web. 

Nečekaným problémům čelil v utkání prvního kola Jan Šátral, kterému sice los nadělil švédského kvalifikanta Erikssona, ale český tenista poněkud zaspal začátek zápasu a prohrál první set hladce 1:6. I v dalších sadách se Šátral dostával do problémů na servisu, ale výrazněji mu vycházel return. Erikssona dostával pod tlak a vždy si dokázal v klíčových fázích vypracovat důležitý náskok a výhodu brejku, kterou nakonec přetavil ve výhru 6:3, 6:3.

„On začal strašně dobře a já, jak nehrál týden, tak jsem neměl dost nahráno a to bylo znát. Cítil jsem se trochu slabší, ale postupně jsem se do toho dostával. Musel jsem se rozehrát a dostat se do toho přes výměny,“ řekl po utkání Šátral. „Nehrál vůbec špatně, hrál aktivně. Já si nemyslím, že jsem hrál nějak... no, vyhrál jsem, tak jsem asi hrál dobře,“ dodal.

Do druhého kola postoupil i úspěšný kvalifikant Roman Jebavý, který pro první kolo byl nalosován k domácímu Dominiku Šprochovi, divoké kartě turnaje. A svého losu využil český hráč dokonale, v obou setech si dokázal vypracovat výhody brejků, a ač Šproch lehounce zdramatizoval první set, Jebavý nakonec obě sady dotáhl do vítězného konce a vyhrál 6:3, 6:1.

„Šel jsem tam jako favorit, snažil jsem se od začátku brejknout, abych ho zlomil. Ze začátku totiž hrál docela dobře, ale pak jsem ho brejknul a bylo to plně pod kontrolou,“ měl radost Jebavý. „V prvním a druhém gemu měl několik winnerů, ale pak jsem ho brejknul na 3:1 a on úplně odešel.“

Velkého úspěchu dosáhl kvalifikant Hubert Hurkacz, který porazil divokou kartu a velkého favorita Jürgena Melzera 6:4, 1:6, 2:6. „Myslím, že to byl nejlepší zápas v mé kariéře a jsem rád, že jsem v druhém kole,“ usmíval se polský tenista. „V druhém setu jsem hrál výborně, agresivně, trefoval vítězné míče. On dobře returnoval, hrál dobře na síti,“ podotýká, že proti Melzerovi to nebylo vůbec nic snadného. „Chci hrát ještě lépe a vyhrávat s lepšími soupeři. Tenhle zápas byl můj nejlepší zápas proti nejlepšímu soupeři.“

1. kolo dvouhry

MAREK MICHALIČKA - ADAM PAVLÁSEK 2:6, 6:3, 6:2
Akira Santillan (JPN) - Joris De Loore (BEL) 4:6, 7:6 (6), 7:6 (5)
Inigo Cervantes (ESP) - Andre Ghem (BRA) 4:6, 5:7
Steve Darcis (BEL) - Fabiano de Paula (BRA) 6:1, 6:4
Yannik Reuter (BEL) - Jordi Samper-Montana (ESP) 3:6, 6:4, 3:6
JAN ŠÁTRAL - Markus Eriksson (SWE) 1:6, 6:3, 6:3
Laslo Djere (SRB) - Igor Sijsling (NED) 6:4, 2:6, 5:7
ROMAN JEBAVÝ - Dominik Šproch (SVK) 6:3, 6:1
Jürgen Melzer (AUT) - Hubert Hurkacz (POL) 6:4, 1:6, 2:6
Patrik Fabian (SVK) - Geoffrey Blancaneaux (FRA) 4:6, 3:6
Daniel Gimeno-Traver (ESP) - Dimitar Kuzmanov (BUL) 6:4, 6:4
Norbert Gombos (SVK) - Gleb Sacharov (FRA) 6:2, 6:2

Osmifinále čtryřhry

Agabigun (TUR), ŠALABA - Gille, Vliegen (oba BEL) 2:6, 5:7
Lestienne (FRA), Sekulić (SWE) - Elgin (RUS), Vasilevskij (BLR) 3:6, 6:4, 3:10
Behar (URU), Marcan (CRO) - Neuchrist (AUT), Pel (NED) 5:7, 6:7 (5)
Koolhof, Middelkoop (oba NED) - I. Sabanov, M. Sabanov (oba CRO) 6:2, 6:4