„Kouč“ Kyrgiose zpět na scéně. Rozhodčí Lahyani soudcoval utkání ve Švédsku

- Jan Havlovic

Švédský rozhodčí Mohamed Lahyani si odpykal svůj trest a v pondělí na domácí půdě ve Stockholmu již rozhodoval duel čtyřhry. Lahyani pykal za kontroverzní situaci, ve které dlouhé vteřiny promlouval k Nicku Kyrgiosovi. Později dostal od svého zaměstnavatele, tedy ATP, trest na dva turnaje.

Ta scénka tehdy v tenisovém světě vzbudila řadu vášní. Jeden z nejuznávanějších tenisových rozhodčích Mohamed Lahyani totiž během tenisové duelu letošního US Open sestoupil k Nicku Kyrgiosovi a k Australanovi začal promlouvat.

„Snažím se ti pomoci. Takhle hrát nemůžeš, nevypadá to dobře,“ zněla část Lahyaniho „motivační“ řeči směrem k třiadvacetiletému tenistovi.

Kontroverzní moment zachytily jak kamery, tak hlavně ruchové mikrofony. Nevídaná scénka měla poté dohru, když jeden ze sedmi rozhodčích pracující pro ATP na plný úvazek, vyfasoval trest na dva turnaje. „Víme, že se z téhle zkušenosti poučí,“ říkal před časem David Bradshaw, výkonný viceprezident ATP pro pravidla a soutěže.

Lahyani tedy musel vynechat velké turnaje v Pekingu a Šanghaji. Vrátil se až nyní na domácí půdě ve Stockholmu, kde v pondělí poprvé od US Open rozhodoval tenisový zápas. Dvaapadesátiletý rozhodčí usedl na umpirovou židličku během duelu čtyřhry mezi dvojicí bratrů Skupských a párem Nielsen, Salisbury.

Návrat uznávaného rozhodčího neunikl ani fanouškům na Twitteru. „Bude rozhodovat zápas Kyrgiose s Rubljovem?“ ptal se jeden komentujících. „Přicestoval do Stockholmu s Nickem?“ vtipkoval zase další z fanoušků.