Kližan vyzrál na Wawrinku a zahraje si o sedmý titul. Udrží si finálovou neporazitelnost?

- Filip Lefenda

Povedený týden zažívá v ruském Petrohradu Martin Kližan. Slovenský tenista dnes na čtvrtý pokus vyzrál na Stana Wawrinku a zahraje si na halové dvěstěpadesátce, kterou při své poslední účasti v roce 2012 celou ovládl, o další turnajový titul.

Úvodní sadu bral přitom švýcarský favorit, kterému stačil jediný brejk. Ten získal Wawrinka skrze shodu hned v prvním gemu, další brejkboly už ve zbytku dějství k vidění nebyly.

Také zkraje druhé sady nabídl Kližan protivníkovi brejkbol, tentokrát ho ale odvrátil, aby již následně opět neměl po celý zbytek setu na servisu jediný problém. To Wawrinka ztratil v šestém gemu podání překvapivě čistou hrou, ve zbylých třech gemech druhé sady přitom přišel dohromady na servisu jen o jediný fiftýn.

O finalistovi tak musel rozhodnout až třetí set. Lépe do něj vstoupil Kližan, který po brejku ve třetí hře vedl 2:1. Svůj lup Slovák následně potvrdil, v šesté hře ale o výhodu přišel a začínalo se tak v podstatě od začátku. Za stavu 4:4 neproměnil Kližan na příjmu brejkbol, o dvě hry později už ovšem ano a šel tak za stavu 6:5 servírovat.

Dvanáctá hra byla možná tou vůbec nejdelší v celém utkání. Wawrinka v ní nejprve promarnil šanci na srovnání, následně pak odvrátil dva mečboly. Na třetí již ovšem recept nenalezl, a tak si vítěz turnaje z roku 2012 zahraje po šesti letech na stejném místě při své druhé účasti opět o titul.

Kližan, jenž si k postupu pomohl i deseti esy, zvítězil po dvou hodinách a sedmnácti minutách 4:6, 6:3 a 7:5. Ve finále si aktuálně 65. hráč světového pořadí, jenž letos v únoru figuroval až na konci druhé stovky, zahraje buď s nejvýše nasazeným Rakušanem Thiemem, nebo španělskou turnajovou pětkou Bautistou-Agutem.

Devětadvacetiletý Slovák se přitom na okruhu ATP pyšní stoprocentní finálovou úspěšností, když dosud uspěl ve všech šesti případech. Naposledy zvítězil zkraje srpna na antuce v rakouském Kitzbühelu, kde si pro titul došel dokonce z pozice kvalifikanta.

St. Petersburg Open (muži, RUS, 1 175 190 USD, tvrdý povrch – hala)
Semifinále dvouhry
Stan Wawrinka (SUI, 88.) – Martin Kližan (SVK, 65.) 6:4, 3:6, 5:7