Rozhodčí proti Williamsové! Po finále US Open se zvažuje bojkot

- Jan Vojkůvka

Scéna, jež zastínila historický triumf Japonky Naomi Ósakaové, nepřestává nadále dráždit tenisovou veřejnost. Tenisový svět dokázala Serena Williamsová rozdělit na dva nesmiřitelné tábory. Mezi nimi, v zemi nikoho, jsou umpiroví rozhodčí. A ti rozhodně nechtějí mlčet.

Vlastně ale mlčet musí. Paradoxně jim totiž jejich podmínky ve smlouvách zakazují vyjádřit se do médií. Mezi sebou však čile hovoří a na světlo světa pronikly informace, že se zvažuje bojkot zápasů legendární tenistky.

Své k celé situaci řekl bývalý rozhodčí, držitel elitního zlatého odznaku, Richard Ings. „Rozhodčí jsou hodně znepokojeni tím, že se za ně WTA nepostavila,“ cituje ho deník Daily Mail. „Všichni se bojí, že by mohli být dalším Ramosem. Cítí, že nemají nikoho za zády, když se uchýlí k nepopulárním rozhodnutím.“

Připomněl tím několik dnů starou aféru, při níž Serena Williamsová po napomenutí za koučování a trestném fiftýnu za zničení rakety nazvala portugalského rozhodčího zlodějem a lhářem. Následně ho také nařkla ze sexismu. WTA a USTA se přitom postavily za hráčku, což vyvolalo vlnu negativních emocí.

Své k celé situaci řekla také Mezinárodní tenisová federace, jež se naopak postavila za Carlose Ramose a potvrdila, že bude soudcovat víkendové střetnutí Davis Cupu. Jenže zastavit tím znepokojení mezi rozhodčími nedokázala.

Podle informací, jež dostal deník Times of London, zvažují rozhodčí bojkot zápasů bývalé světové jedničky. Jeden z aktivních rozhodčích, který nechtěl být jmenován, deníku sdělil, že: „Carlos byl vhozen mezi vlky za to, že dělal svou práci.“

Na popud toho, že se za Ramose nepostavily USTA a WTA, poté pro Times of London sdělil rovněž, že se jedná o dlouhodobý problém určité diskriminace rozhodčích, kteří se pak zbytečně dostávají pod tlak. Další z bývalých sudích pak přidal svůj pohled na věc pro list Guardian.

„V celé komunitě rozhodčích je teď hodně nešťastných, protože za nimi nikdo nestojí. Každý se ptá, co kdybych to byl v sobotu já?“ uvedl obavy svých kolegů.

Jak se podařilo britským deníkům zjistit, rozhodčí by rádi vytvořili jakousi unii, v níž by se legálně dostupnými kroky bránili proti takovým situacím. Do médií se veřejně vyjádřit nesměji, ale své možnosti rozhodně mají... Dokáže se hrozící bojkot zápasů Williamsové zastavit?