Bývalá světová sedmička píše v New Yorku historii grandslamů

- Jan Vojkůvka

Svou kariéru Švýcarka Patty Schnyderová ukončila v roce 2011 a bez tenisu vydržela více než čtyři roky. Po svém návratu na dvorce dokázala získat čtyři tituly na malých turnajích ITF, ale na grandslam se dlouho probojovat nemohla. Až nyní, na US Open, zvládla tříkolovou kvalifikaci a píše historii turnajů velké čtyřky!

Naposledy hrála Schnyderová na grandslamu v roce 2011 před koncem své „první“ kariéry. Od té doby pro ni byla maximum kvalifikace. Na US Open 2018 ale prokázala, že ve svém věku stále ještě nepatří do starého železa.

Devětatřicetiletá Švýcarka zvládla porazit ve třech setech Marynu Zanevskou a Veroniku Kuděrmetovovou, a ve finále kvalifikace zdolala domácí Jessicu Pegulovou. Tím se úspěšně probojovala do hlavní soutěže jako vůbec nejstarší kvalifikantka v historii (39 let a 8 měsíců) grandslamových turnajů.

Tenistka, jež debutovala na US Open v roce 1997, sice není nejstarší účastnicí grandslamu, ale v historii se ještě žádné starší hráčce nepodařilo probít skrz kvalifikace. Aktuálně 186. hráčka světa je v současnosti také nejstarší hráčkou na žebříčku a jedinou, která se narodila v roce 1978.

V prvním kole US Open nebude mít Schnyderová vůbec na růžích ustláno. Los jí totiž přidělil favorizovanou Rusku Marii Šarapovovou, se kterou během kariéry odehrála už 8 zápasů a hned 7 z nich prohrála.