Federer před US Open: Něco tomu stále chybí

- Filip Lefenda

V letech 2004 až 2008 ovládl US Open pětkrát v řadě, od té doby však dvacetinásobný grandslamový šampion na další trofej z New Yorku čeká. A jako favorit se sedmatřicetiletý Roger Federer necítí před startem tenisového svátku ani letos.

„Něco tomu stále chybí,“ přiznal poté, co v neděli podlehl ve finále turnaje v Cincinnati ve dvou setech Novaku Djokovičovi, na tiskové konferenci. „Nejdůležitější pro mě v tuto chvíli je, že mi funguje servis,“ cení si své hlavní zbraně.

Zlobí ho naopak pohyb. „Dobrá hra od základní čáry se odvíjí hodně od práce nohou. Myslím, že tam je v tuto chvíli můj největší problém. Na turnajích Masters se setkáváte od začátku s těmi nejlepšími protivníky a v pátém zápase už pak jste unavenější než na jiných turnajích,“ tvrdí světová dvojka.

Legenda bílého sportu si po porážce s Djokovičem sypala na hlavu popel. „Můj výkon mě zklamal. Na to, že šlo o finále, jsem hrál zejména na returnu opravdu strašně. Trápil jsem se také po druhém podání,“ hledal Švýcar příčiny nezdaru. 

Federer si dal až do středy volno, ode dneška už pak začal opět trénovat. „Chci se adaptovat hlavně na zdejší míče. Před Cincinnati už jsem v New Yorku trénoval, míče zde létají rychleji než jinde,“ chce být připravený na specifické podmínky závěrečného grandslamu. „Hlavní je, že jsem zdravý a vyhýbají se mi zranění,“ zůstává na pozitivní vlně.