Česká senzace! Junioři na MS vyřadili první nasazené

- Radek Štohl

Na právě probíhajícím MS do 14 let budou hrát o medaile jak čeští kluci, tak i české dívky. Většího překvapení se dočkali naši mladíci, kteří ve čtvrtfinále přehráli 2:1 na zápasy první nasazenou Francii, zatímco jejich kolegyně stejným výsledkem zdolaly Belgii. Letos se jedná již o 28. Mistrovství světa družstev, podvacáté v řadě ho přitom pořádá Prostějov.

Základní skupiny byly pro oba české týmy rozdílné. Chlapci se v roli nenasazených nacházeli ve skupině C, kde narazili na Španělsko, Paraguay a Japonsko.

Češi hned v pondělí dokázali zdolat čtvrté nasazený Španěly 2:1, když se o body zasloužili Oldřich Vejšický a Hyněk Bartoň.

Stejné dvojici se podařilo také utkání proti Japonsku, se kterým tentokrát ve dvouhře uspěl Bartoň. Do třetího zápasu zasáhl rovněž Jakub Nicod, který ve dvouhře neuspěl, společně s Vejšickým ale urval bod ve čtyřhře.

Domácí tenisté tak ve skupině skončili na druhém místě, díky čemuž se probojovali do čtvrtfinále, kde dle papírových předpokladů měli vypadnout s první nasazenou Francií. Což se však nepřihodilo.

V prvním zápase se opět ocitl Jakub Nicod, který převálcoval Lucu Van Asscheho 6:0, 6:1. Oldřich Vejšický sice prohrál se Seanem Cueninem 3:6, 1:6, ve čtyřhře ale společně s Hynkem Bartoněm vyhráli 6:4, 6:2 nad dvojicí Cuenin, Marty. Díky tomu Češi postoupili do semifinále, které odehrají v pátek s Peru.

Dívky při cestě do semifinále neprohrály
Naprosto odlišnou výchozí pozici měly před turnajem české dívky. Ty na celém MS byly nasazeny jako nejvýše nasazené a byly slosovány do skupiny A.

V té třikrát zvítězily 2:1 na zápasy. O první výhru proti Bulharsku se postaraly Linda Fruhvirtová a Linda Nosková, když důležitý bod si spolu zajistily ve čtyřhře.

O den později s Marokem byl scénář stejný. Fruhvirtová opět dominovala ve dvouhře, Noskové se znovu nepovedl obrat ve třech sadách, aby ve čtyřhře nepřišly o jedinou sadu.

Po postupu do semifinále se na závěr skupiny utkaly s šestými nasazenými Japonkami, které porazily již po utkáních dvouhry. Fruhvirtová přitom ve třech zápasech singlu ztratila celkem sedm gemů.

Pozice z prvního místa určila Češkám tým Belgie a počtvrté z toho bylo vítězství 2:1. Linda Fruhvirtová smetla Hanne Vandewinkelovou 6:2, 6:1. Linda Nosková sice nestačila na Sofii Costoulasovou 6:3, 4:6, 3:6, debl ale byl v záležitosti domácích tenistek.

České naděje se o finále utkají s výběrem osmého nasazeného Turecka. Pomůže opět Linda Fruhvirtová, se kterou jsme v květnu dělali rozhovor, k účasti mezi nejlepšími dvěma týmy?