WTA

Královny es! Čtyři české tenistky okupují TOP 10

- Radek Štohl

Servis a eso! Jednoduchým ziskem fiftýnu si během zápasu vypomůže téměř každá tenistka na okruhu. Dané statistice na podání aktuálně vévodí Němka Julia Görgesová, která se jako dosud jediná žena v sezóně přehoupla přes 300 es. Mezi nejlepšími deseti tenistkami jsou také čtyři Češky, včetně dvojčat Plíškových.

Není žádným tajemstvím, že Karolína i Kristýna Plíškovy si často v utkáních vypomáhajím kvalitním podáním. Ať už přímým bodem, nebo rovnou esem.

Znát je to také na současné statisice, kdy se právě šestadvacetileté sestry nacházejí za vedoucí Görgesovou. Karolína jich nasázela 254, Kristýna o 29 méně.

Jedním dechem je však nutno dodat klíčovou informaci. Druhá jmenovaná letos odehrála 28 zápasů, zatímco její úspěšnější dvojče 42 duelů.

Na pátém místě žebříčku se nachází Petra Kvitová. Osmadvacetiletá tenistka stejně jako Karolína Plíšková nastoupila ke stejném počtu utkání, es však trefila "jen" 190, čímž se o pozici v daném počtu dělí s Ashleigh Bartyovou.

Elitní desítka žen však čítá ještě jedno české jméno, konkrétně se jedná o Kateřinu Siniakovou, která v letošní sezóně zvládla do kurtu poslat 146 es.

Pokud se na výše uvedených deset jmen podíváme z hlediska úspěšnosti na jeden zápas, tak nejlépe na tom je Kristýna Plíšková, ta soupeřkám v průměru nadělí osm es. Zvládne se Češka na konci sezóny vyšplhat na úplný vrchol?