Vydřený obrat! Federer postupem do finále vybojoval návrat do čela žebříčku

- Jan Vojkůvka

Téměř čtvrt roku nehrál, v německém Stuttgartu však už opět září. Švýcarský tenista Roger Federer zvládl zatím svůj nejnáročnější zápas na travnatém turnaji a po vydřené výhře 6:7(2), 6:2, 7:6(5) nad Nickem Kyrgiosem postoupil nejen do finále, ale vybojoval také post světové jedničky!

Roger Federer, který přerušil sezonu na konci března po vyřazení ve druhém kole na turnaji v Miami, dokázal hned na svém prvním turnaji po návratu postoupit až do finále. A i přesto, že zcela vynechal antukovou část sezony, stane se v pondělním vydání žebříčku staronovou světovou jedničkou.

O tento post se od začátku roku přetahuje se Španělem Rafaelem Nadalem, který i přes fantasticky odehranou antukovou část roku svůj post neudrží a to zejména vinou zdravotních problémů, které mu nedovolily po Australian Open téměř tři měsíce hrát.

Federer se do čela rankingu vrátí po výhře nad Kyrgiosem, s nímž se opět musel na svou výhru pořádně nadřít. Tentokrát, oproti dvěma předchozím střetnutím, však poprvé jejich duel nerozhodovaly hned tři tiebreaky, nýbrž „pouze“ dva. Bilance zápasů tenistů, které dělí čtrnáct let, je však i přesto úchvatná – tři zápasy, devět setů, z toho osm tiebreaků.

Šťastnějším na konci semifinále ve Stuttgartu byl Federer, který po prohrané úvodní sadě dokázal zlepšit svůj herní projev, ovládl druhé dějství 6:2 a v rozhodující sadě udolal Kyrgiose v již zmíněném tiebreaku 7:5.

Ve finále se švýcarský tenista v neděli utká s přemožitelem Tomáše Berdycha, Kanaďanem Milosem Raonicem.