Vypadl v kvalifikaci, přesto získal první titul. Není to jen sen? ptal se Ital

- Filip Lefenda

Neuvěřitelný týden prožil v Budapešti Marco Cecchinato. Italský tenista ovládl v maďarské metropoli antukový turnaj kategorie ATP 250 a získal v pětadvaceti letech svůj vůbec první titul na profesionálním okruhu. A to přesto, že minulou neděli neprošel kvalifikací!

Je to tak. Cecchinato se musel do hlavní soutěže maďarského turnaje ATP prokousávat z kvalifikace, v jejímž finále však neuspěl, když neuhrál ani set proti Estonci Zoppovi. Usmálo se na něj ale štěstí při losování lucky loserů a tak se mezi elitní startovní pole přeci jen dostal.

S druhou šancí naložil náramně. Po úvodní výhře nad Basičem z Bosny a Hercegoviny vyřadil i tři nasazené hráče – dalšího Bosňana Džumhura, Němce Struffa a Itala Seppiho. V nedělním finále pak pětadvacetiletý Cecchinato přehrál po setech 7:5 a 6:4 i Australana Millmana.

„Minulou neděli jsem prohrál v kvalifikaci a teď slavím vítězství v celém turnaji. Je to něco úžasného,“ rozplýval se italský hráč, který si v novém vydání žebříčku polepšil z 92. na 59. pozici, která je zároveň jeho kariérním maximem.

„Dnešek je opravdu speciálním dnem, vyhrál jsem svůj první titul v kariéře. Jsem velice šťastný,“ pokračoval ve své řeči Ital, který za vítězství podniku kategorie ATP 250 vyinkasuje více jak 89 tisíc eur. „Možná je to jenom sen?! Nevím…“ nemohl tomu stále uvěřit.

Zdálo by se, že je Cecchinatův počin něčím zcela výjimečným, zejména v poslední době tomu ale až tak úplne není. Jen v loňském roce se stejný kousek povedl rovněž Andreji Rubljovovi z Ruska, jenž z pozice lucky losera triumfoval v Umagu, a také Argentinci Leonardu Mayerovi, který se radoval v Hamburku.

Lucky loseři, kteří ovládli turnaj ATP:
Heinz Gunthardt (Springfield 1978)
Bill Scanlon (Maui 1978)
Francisco Clavet (Hilversum 1990)
Christian Miniussi (Sao Paulo 1991)
Sergij Stachovskij (Záhřeb 2008)
Rajeev Ram (Newport 2009)
Andrej Rubljov (Umag 2017)
Leonardo Mayer (Hamburk 2017)
Marco Cecchinato (Budapešť 2018)