Únavu zaháněla během zkoušek po svém. Patnáctiletá hráčka odpykává roční trest

- Filip Lefenda

Ruku v ruce se zvyšujícími se výdaji na boj proti dopingovým hříšníkům přibývá i skandálních odhalení. Případ teprve patnáctileté Zeynep Sönmezové by se ale dal zařadit spíše mezi kuriózní.

Mladá Turkyně měla během říjnového turnaje ITF v Istanbulu pozitivní test na Modafinil, tedy látku, která byla v loňském roce přidána na seznam zakázaných. Tu však užila po domluvě s lékaři, neboť jí byla diagnostikována narkolepsie. Neurologická porucha, jež významně narušuje spánkový cyklus, negativně ovlivňovala tenistčin denní režim.

Jako teprve patnáctiletá dívka měla Sönmezová problémy především v období školních zkoušek, kdy musela kromě pěti až šesti hodin každodenního trénování pilovat i své znalosti. Jelikož však nebyla schopna s extrémní ospalostí dostatečně bojovat, bylo jí doporučeno řešit problém právě Modafinilem.

Ten užívala loni v květnu a následně také na konci října, což se jí stalo osudným. Ačkoliv turecká hráčka tenisovým orgánům tvrdila, že o zařazení látky na seznam nepovolených neměla tušení, trestu neunikla. Verdikt? Rok bez tenisu natvrdo.

Roční distanc, při jehož výměře bylo přihlédnuto k polehčujícím okolnostem, Sönmezové vyprší 23. října. V opačném případě by byl trest ještě vyšší.